23948sdkhjf

Litet Skånebolag digitaliserar journaler i Zambia

Det Malmöbaserade bolaget levererar ett egenutvecklat digitalt patientjournalsystem särskilt designat för afrikanska förhållanden - som fungerar utan internetuppkoppling.

Malmöbaserade e-hälsoföretaget Medcardapps inleder nu ett samarbete med Zambias hälsoministerium för digitalisering på ett statligt sjukhus i Kitwe, landets näst största stad.

– I dag är pappersjournaler helt övervägande och vårdpersonal ägnar sig åt att leta journaler i stället för att ta hand om patienter, säger vd Phillip Kilara, grundare av Medcardapps i en kommentar.

Bolaget levererar ett egenutvecklat digitalt patientjournalsystem särskilt designat för afrikanska förhållanden. Det innebär bland annat att systemet fungerar utan internetuppkoppling, är lätthanterligt för ovana användare och kan köras på äldre hårdvara. Lösningen är uppbyggd efter flödet på en typisk klinik, det inkluderar ett patientidentifikationssystem och stöder den internationella diagnosstandarden ICD10.

– Vår konsult Joyce Musenge fungerar som dörröppnare. För ett litet bolag som vårt vore det fullständigt omöjligt att komma i kontakt med högt uppsatta beslutsfattare på hälsoministeriet, utan Joyce, som tror stenhårt på oss. Hon har bland mycket annat varit Zambias ambassadör i Sverige och hon känner verkligen “alla”. Vi har kunder i Uganda och Zambia sedan tidigare, men det är privatägda kliniker. Nu startar vårt första samarbete med offentlig sektor. Otroligt spännande, kommenterar Helle Robertson, affärsutvecklare på MedcardAapps.

Med start i januari har bolaget egen personal från både Uganda, Zambia och Sverige på plats på Kitwe Teaching Hospital för att installera systemet och utbilda sjukhuspersonalen. Uppskattningsvis 150 läkare, sköterskor och administratörer ska utbildas. De två öppenvårdsavdelningar där piloten körs tar dagligen emot cirka 600 patienter. Projektet kommer att löpa över åtminstone tre månader med möjlig förlängning.

Pilotprojektet syftar till att visa hur bolagets system kan öka patientsäkerheten och effektivisera arbetet på sjukhuset.

– Jag har egen erfarenhet av dagens tidsödande och ibland osäkra hantering av pappersjournaler i de här länderna. Det händer till och med att journalen skickas med patienten hem, på grund av utrymmesbrist. Med vår lösning är patientens hälsohistorik kronologiskt samlad och omedelbart tillgänglig för relevant personal, säger Phillip Kilara, själv ursprungligen från Uganda, men boende i Köpenhamn sedan många år.

I många av de afrikanska länderna är nationella id-system motsvarande de svenska personnumren inte fullt genomförda. Till exempel är det inte ovanligt att personer under 16 inte har något nationellt id, vilket i flera länder faktiskt är en majoritet av befolkningen. För att hantera detta inkluderar systemet som bolaget levererar ett patientidentifikationssystem.

Bolaget grundades 2011 och har sitt säte med ledning, utvecklings- och ekonomiavdelning i Malmö. Bolaget har elva medarbetare, varav åtta i Sverige, två i Uganda och en i Zambia.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11