23948sdkhjf

Regionpolitiker tror på mer digitalisering för att klara vårdbehov

Regionernas toppkandidater tror att mer digitalisering och ny teknik behövs för att kunna möta framtida vårdbehov, visar en enkät från Ekot.

Sveriges äldsta kommer bli fler i framtiden. Enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR, beräknas antalet personer som är 80 år eller äldre att öka med nästan 50 procent de kommande tio åren. Ekot har frågat regionernas toppkandidater inför valet hur vården ska finansieras när de äldre blir fler och vården kan göra mer med medicinska framsteg.

Politikerna har kunnat välja två av fem alternativ i Ekots enkät. 87 procent av de 176 politikerna har valt alternativet ”en effektivare vård med hjälp av en högre grad av digitalisering och ny teknik”. 

Vänsterpartiet är det parti som har lägst tilltro till digitalisering med hjälp av teknik. Där svarar man istället att skatten bör höjas. Av de 30 politiker som tror på höjd skatt är hälften vänsterpartister. 

– Det går inte att bedriva en effektiv vård med de resurser vi har. Man kan absolut effektivisera på vissa håll, men  inte på ett generellt plan, säger Alexandra Thomasson, (V) i Region Skåne, till Ekot, som tror på både effektivisering och höjd skatt.

Johnny Rosenberg Bodmar, (KD) i Region Halland, tror att personal kan frigöras genom digitalisering och automatisering. 

– Kanske framför allt att patienten redan i kontakten med en digital vårdcentral i större utsträckning kan få igång en egenvård och egentligen inte behöver ett besök över huvud taget, säger han till Ekot.

Han tror inte på höjd skatt och menar att man ska vara försiktig med skattehöjningar som enda lösningen – istället måset man jobba smartare. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126