23948sdkhjf

Stockholmspolitiker lovar snabb-digitalisering

Sverige har bra vårdresultat, men bemötandet och tillgängligheten är sämre. Med det konstaterandet öppnades Liberalernas pressmöte om planerna för vården i Stockholm, och sedan presenterades lösningen. Digitalisering.

Det var en hanterbar skara som samlats i morse för “presskonferens” i Liberalernas kontor på Landstingshuset i Stockholm. MedTech Magazine var ensam redaktion på plats och det fanns gott om tid att ordentligt gå igenom det program som Liberalerna tagit fram för att modernisera vården.

Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink satte scenen och formulerade de utmaningar som vården står inför, för att sedan ge ordet till innovationslandstingsråd Daniel Forslund som tog över för att berätta om lösningarna.

Nu ska det gå undan. De berättar om förändringar som ska göras under sommaren och hösten 2018.

Alla vårdcentraler ska erbjuda digitala möten till hösten och sjukhusen ska inte komma sent efter. En kontakt med sjukvården ska inte ta mer än 24 timmar att etablera och patienten ska själv kunna välja den metod som passar bäst.

- Det här med att skicka brev med provresultat eller kallelser, som sambos eller grannar kan läsa, det är inte en patientsäker metod, säger Daniel Forslund och nämner digitala brevlådor och säkra meddelanden med inloggning som bättre alternativ.

Enligt tidigare uträkningar, från bland annat Rise, kan digitalisering spara pengar och partiet tror inte att det skulle behöva skjutas till mer än 30 miljoner kronor för den digitala vårdgarantin.

Ersättningsmodellerna har bland annat av regeringens tidigare life science-utredare Anders Lönnberg pekats ut som den enskilt svåraste del att förändra i försöken att digitalisera vården, men nödvändig att åtgärda. Utan ersättning för ett mejl eller videosamtal kan vården inte överge det fysiska mötet. Nu ändras modellerna. Enligt Liberalernas förslag ska möten med primärvården ersättas med samma summa, oavsett om mötet sker i verkliga livet eller digitalt. Det är andra graderingar som kommer att skilja på priset, till exempel om det handlar om att överlämna ett provresultat eller om det är ett första möte.

- Ersättningen är faktiskt inte så krångligt ändå. Varje terapiområde har egna avtal som måste justeras individuellt, men det är förhållandevis lätt gjort. Att ändra kulturen är ändå det svåraste.

Daniel Forslund fortsätter att presentera programmet och berättar att de kroniskt sjuka patienterna ska få välja hemmonitorering där vården automatiskt får tillgång till vital data och de tillfälligt-sjuka ska lätt kunna kontakta vården med videosamtal, eller tidsbokning online.

- Vi ser att patienterna vill ha tjänster som Kry och Mindoktor, där vården är lättillgänglig. Det är smidigt och vissa vill helt enkelt ha en skärm i mellan sig och den man pratar med, det kan göra det lättare att lägga fram sina problem. Orsakerna är många, men det är något som människor vill ha, det måste vi som politiker lyssna på.

Men om nu de tjänsterna redan finns, måste alla vårdcentraler gå den vägen?

- Ytterst handlar det om att sjukvården måste finnas med i den värld vi lever i, om människor ska fortsätta vilja betala skatt för sjukvården, kan den inte vara något från förr i tiden.

Hur ska de privata alternativen överleva om de offentliga kommer och konkurrerar?

- De är så kreativa att de säkert har metoder som de kommer att göra för att bli ännu bättre, vi kan bara se på och lära, säger Anna Starbrink och Daniel Forslund fyller i:

- Vi för dialog med alla de större aktörerna i den här frågan och är öppna med vår okunskap. 

Stockholm har landets största landsting och det som händer i huvudstaden följs av alla landets landsting. Denna satsning menar Liberalerna är den största och bredaste som hittills gjorts i landet och de räknar med att denna satsning ligger fast oavsett valutgång i höst.

Varför kommer just ni med den?

- Vanligtvis har vi politiker begränsade kunskaper i sakfrågorna, men vi har Daniel (med bakgrund på Vinnova, reds. anm.) som är expert på området. Det gör att vi har kommit framåt snabbare i den här frågan, förklarar Anna Starbrink.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125