23948sdkhjf

Självtest får fler att lämna cellprov

Ett pilotprojekt i Skåne har fått nästan 800 som missat ordinarier provtagning att skicka in sina cellprover.

Nästan 800 kvinnor har skickat in det självtest för gynekologisk cellprovtagning som de fått i brevlådan. Det är resultatet av ett pilotprojekt där 6000 kvinnor i Skåne, som inte kommit till den ordinarie cellprovstagningen, fick ett självtest hemskickat.

Självtesten gäller den gynekologiska hälsokontrollen för kvinnor som är äldre än 30 år eftersom det är i den åldersgruppen som man gör en analys av humant papillomvirus på cellprovet.

– I pilotstudien kunde vi se en tendens att de som hade förekomst av HPV, och sedan gick på en utvidgad kontroll hos barnmorska, också i viss utsträckning hade cellförändringar. Det visar hur viktigt det är med en regelbunden cellprovskontroll, säger Gunilla Bodelsson, verksamhetschef för Klinisk genetik och patologi, i ett pressmeddelande från Region Skåne.

Eftersom försöket fallit väl ut kommer det nu att permanentas och omfatta alla kvinnor över 30 år som inte på sju år kommit till den undersökning de kallats till.

– Vi räknar med att under året skicka ut ett självtest till cirka 20 000 skånska kvinnor. Det är ett bra sätt att öka antalet kvinnor som genomför cellprovtagningen och nå dem som av olika anledningar uteblir från provtagning hos barnmorska, säger Gunilla Bodelsson.

Utskicket består bland annat av bomullspinne för provtagning, provtagningsanvisning, transporthylsa och svarsbrev. Allt skickas i ett neutralt brev. I sitt arbete med självtesterna har Region Skåne dragit lärdomar av Västra Götaland, som har skickat ut självtest sedan 2016.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093