23948sdkhjf

Cambio drar tillbaka överklagan – klart för Skånes digitala vårdmiljö

Region Skånes upphandling av en heltäckande digital vårdmiljö går i hamn.

Cambio healthcare, som hade överklagat resultatet av upphandlingen har dragit tillbaka sin överklagan, enligt ett pressmeddelande från Region Skåne. Orsaken till bolagets missnöje var att de blev diskvalificerade ur upphandlingsprocessen eftersom de inte undertecknat det huvudavtal som regionen satt upp. Men detta krav fanns inte med i upphandlingens så kallade ska-krav, enligt Cambio.

I stället borde Cerner ha uteslutits, enligt bolaget, då flera av Cerners produkter ska sakna CE-märkning. Till Computer Sweden sade Cambios vd Peter Gille att man aldrig begärt en överprövning förut och att man tänker fortsätta vara restriktiva med det.

Men nu kan Region Skånes avtal kring Sammanhållen digital vårdmiljö, SDV, med Cerner Sverige börja gälla och därmed blir man den första regionen i Sverige som tecknar avtal om ett sammanhållet it-system för sjukvården.

Upphandlingen omfattar ett nytt journalsystem, men också all annan informationshantering inom sjukvården. Systemet innebär bland annat möjligheter till ökad patientdelaktighet och förbättrad arbetsmiljö för medarbetarna.

– Det är ett efterlängtat besked. Inte minst för våra medarbetare som med det nya systemet kommer att kunna ägna mer tid åt patienter och mindre tid åt administration, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande.

Projektet är en investering på en miljard kronor, fördelade på fem år. Avtalet med Cerner sträcker sig till 2025 med förlängningsmöjlighet till 2033.

– I och med detta underlättas också vardagen för vårdens medarbetare, vilket ger ljus i tunneln under införandeperioden. Många av förbättringar kommer även att märkas bland våra patienter. När vi har ett och samma system för primärvården och sjukhusen ska inte patienten behöva upprepa sin historia vid varje vårdkontakt, säger regiondirektör Alf Jönsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079