23948sdkhjf

Patientens inflytande i riksdagsseminarium

Organisation, innovation och motivation. Det var rubriken på seminariet om patientinflytande som Kristdemokraternas Penilla Gunther arrangerade i Riksdagens ståtliga andrakammarsal i början på februari. – Patienten får ökat inflytande, men det räcker inte, sade hon och manade till gemensamma aktioner.

Under eftermiddagen belystes patientperspektivet ur flera aspekter. Programmet började med det juridiska perspektivet.

– Den lag som kom för tre år sedan gav inte önskad effekt. Vi tittar nu på möjligheten att utöka lagen till att gälla patienters rättigheter, sa Daniel Zetterberg, ansvarig för uppföljningen av Patientlagen på myndigheten Vårdanalys.

Att patienter skulle kunna börja kräva sina rättigheter, och efter en behandling, kunna utkräva rättelser, välkomnades av Neuroförbundets förbundsordförande Lise Lidbäck.

Det är oerhört viktigt att stärka patientens rättigheter i vården. Dagens patient är på ett helt annat sätt en medskapare i sin egen vård än förr och för att få en starkare ställning måste det gå att få sina rättigheter rättsligt prövade när det brister.  I dagsläget finns inte dessa möjligheter. Därför behövs det en patienträttighetslag som på allvar sätter patienten i centrum!

Ingrid Bengtsson-Rijavec och Sara Lidé, från konsultfirman PWC, gav exempel på möjligheter för både vårdgivare och patienter med digitaliseringen. Både Anders Olauson, grundare av European patient forum, och Ed Harding lyfte patientinflytandet till europeisk nivå. Ed Harding är lobbyist från Heart failure policy network visade hur arbetet går för att påverka EU:s parlamentariker för att engagera sig i hjärtsvikt. Presentationerna avslutades med Fabian Bolins berättelse om hur han tänker stärka patienter med hjälp av data. 

Dagen avslutades med en inbjudan till nästa steg.

– Vi behöver en patientorganisation för att samla de frågor som rör alla patienter, oavsett diagnos. Är ni med mig om jag startar det?

Penilla Gunther fick en stor applåd och efter seminariet uttalade flera av deltagarna ett stöd för en samlande patientorganisation.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125