23948sdkhjf

Nu går skjuvet att mäta

Tryck, friktion och skjuvning är de vanligaste orsakerna till att trycksår uppkommer. Skjuvning har hittills varit mycket svår att mäta men nu finns ett helt nytt kliniskt verktyg som kan mäta skjuvkraften i ett sittsystem. Jan Bebenek, sjukgymnast på Invacare berättar mer.

Skjuv är en förskjutning av vävnadslager i förhållande till överhuden. Det kan till exempel uppstå om patientens huvudända höjs och patienten glider ned i sängen eller när man lägesändrar en rullstol.

Det nya kliniska instrumentet iShear är en matta med sensorer som placeras på sitsen av rullstolen var efter man lägger på dynan. Systemet fungerar på alla rullstolar och dynor men vissa begräsningar i bredd.

– I iShear finns bluetooth teknik som gör att man kan koppla sensorplattan till en iOS eller android enhet som smart telefon eller platta, förklarar Jan Bebenek.

På den Ios eller androida enheten kan man läsa av skjuvkraften i riktningen framåt-bakåt och detta anges antingen i kilo eller i newton.

– Vi säger ingenting om hur mycket skjuvkraft som är skadligt för det vet man inte ännu. Men instrumentet gör det äntligen möjligt att att se hur skjuvet förändras när man till exempel ändrar vinkel på rullstolen eller ändrar sittställning.

För det är viktigt att minnas att personer som belastar fel i en rullstol riskerar att utveckla trycksår även om de kan ändra sittställning.

Instrumentet är nytt och Invacare ser initialt två användningsområden. Dels blir detta ett viktigt verktyg för de som arbetar mycket med sittande – sittkliniker och hjälpmedelscentraler med flera. Men iShear kommer även bli ett viktigt instrument i utbildning av omvårdnadspersonal.

– Att i utbildningar faktiskt konkret kunna visa hur olika vinklar och lägesförändringar påverkar skjuvkraften kommer att bli mycket värdefullt, menar Jan Bebenek.

Mätinstrumentet kommer även vara värdefullt lite mer aktiva personer som sitter i rullstol.

– Att själv kunna se, jämföra och utvärdera hur olika sittställningar och situationer påverkar skjuvet är värdefullt.

I mätverktyget finns även möjlighet att logga hur skjuvkraften sett ut och förändrats över de senast åtta timmarna. Dessa uppgifter kan föras över till en dator varifrån värdena kan användas för analys och utvärdering och eventuella förändringar i stolsinställningar med mera.

– iShear är nytt och vi är övertygade om att ytterligare användningsområden kommer att bli tydliga när systemet har använts ett tag.

Under Hjälpmedel & välfärdsteknologi i Lund 7-8 mars håller Jan Bebenek workshop om skjuvkrafter och det första kliniska verktyget för att mäta detta, iShear.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094