23948sdkhjf

Premiär för hypermodern operationssal

I dag opereras den första patienten i Sahlgrenskas nya hybridsalar.

Sex års förberedelser och två miljarder i investering – när Bild- och interventionscentrum på Sahlgrenska nu öppnar sin avslutande etapp sker det genom den första operationen i de sex operations- och hybridsalar som fått teknik i världsklass.

– Det här är den tekniktätaste och mest avancerade operationsavdelningen som finns i Sverige i dag, säger Christina Svärd, verksamhetschef för Hybrid och intervention vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Fyra av sex operationssalar är hybridsalar med olika typer av teknik för att kunna ta högupplösta bilder under en pågående operation. I en av hybridsalarna finns Sveriges första MR-kamera i operationsmiljö. I dag på förmiddagen opereras en patient med en hjärntumör. Mitt under operationen används MR-kameran och ger högupplösta bilder som visar om hela tumören avlägsnats eller inte.

– Den maximerar våra chanser att få bort hela tumören direkt. Hittills har vi varit tvungna att vänta till efter operationen för att se hur det gått vilket ibland inneburit att vi måste göra om operationen, säger Daniel Nilsson, överläkare och neurokirurg vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

I veckan invigs ytterligare två av avdelningens operationssalar. I en hybridsal kommer man till exempel att kunna utföra leveroperationer och med avancerad teknik skapa bilder som gör det betydligt enklare att hitta rätt vid en operation. I de tre salar som öppnar senare finns bland annat ett nytt mottagningsrum för traumapatienter. I anslutning till rummet finns två dörrar, en som leder rakt in på operationssalen och en annan som leder direkt in till ett diagnosrum med datortomografi.

Hela operationsavdelningen med möjligheter till operation och bilddiagnostik på samma plats innebär också att flera olika verksamheter kommer att arbeta tillsammans på nya sätt. Framförallt räknar man med ett utökat samarbete mellan opererande specialiteter och radiologi.

Sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg konstaterar att Sahlgrenska universitetssjukhuset och Västra Götalandsregionen nu får ett av Europas främsta centrum för diagnostik och behandling av bland annat cancer- och neurologiska sjukdomar.

– Det ger oss också förutsättningar för ett intensifierat forskningssamarbete mellan SU, Sahlgrenska akademin och Chalmers. Redan idag kan vi erbjuda vård som vi bara hade kunnat drömma om för tio år sedan och i utvecklingen framåt är samverkan mellan akademi, näringsliv och sjukvård helt avgörande, säger hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078