23948sdkhjf

Mycket mer än förflyttning

En elrullstol är mer än ett förflyttningshjälpmedel. Används stolens alla funktioner rätt kan den hjälpa användaren med mycket.

– Om en elrullstol bara används till förflyttning så at det ett ganska dyrt hjälpmedel. Det finns en massa funktioner på stolen som ofta inte utnyttjas men som på olika sätt kan bidra till bättre hälsa hos användare, förklara Catrine Träff på Permobil.

Tryckskador kostar kommun och landsting flera miljoner per år, men de flesta tryckskador kan förebyggas. Lägesförändring är en viktig faktor i de förebyggande åtgärder som kan göras.

 Vi vill öka kunskapen om våra produkter så att användaren får ut så mycket som möjligt av dem. Många använder idag tilt-funktionen och fäller ryggen emellanåt men vi vill förmedla kunskaper om hur mycket man måste fälla eller tilta, hur ofta det ska göras och varför det är bra för kroppen.

Det är viktigt att lägesförändra ofta och Catrine liknar det vid vardagsmotion.

– Det handlar inte om att man ska gå till sjukgymnasten en halvtimme i veckan och träna utan detta är sådant som ska göras varje dag för bästa effekt. Precis som att det är nyttigt att ta trapporna varje dag och en promenad på lunchen och inte bara gå till gymmet en timme i veckan.

Under Hjälpmedel för livskvalitet håller Catrine workshop med sin kollega Menno van Etten om hur elrullstolens funktioner rätt utnyttjade kan användas för att förebygga tryckskador. De kommer att gå igenom olika lösningar till lägesförändringar i sittande , stående och liggande position.

– Det vanligast felet man gör är att man tycker att man utnyttjar funktionerna för lägesförändring men att man inte gör tillräckligt mycket för att det ska ha någon effekt på kroppen och dess funktioner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.234