23948sdkhjf

Modellprojekt för IT-vård i hemmet är klart

Det har varit två års hårt arbete, men nu har KOL-projektet gått i hamn. Resultatet blev en färdig lösning för distansvård av kroniskt sjuka, redo att rullas ut i större skala.

Alla väntar på det stora genombrottet för distansvård, där IT-lösningar börjar användas för att hjälpa främst kroniskt sjuka i hemmet, något som ska skapa trygghet, spara pengar och minska belastningen på sjukhusen.

Kanske är det dags nu, när KOL-projektet levererar sin slutrapport. Det stora samarbetet mellan Rise, företag, sjukhus och patienter har tagit fram en färdig arbetsmodell, som nu kan börja tillämpas ute i verksamheterna. Och fördelarna är många.

– Den ekonomiska vinsten är övertygande. Dessutom uppskattar patienterna lösningen, vårdapparaten ser stor potential och näringslivet står redo att leverera. Nu finns alla förutsättningar för att vård i hemmet med hjälp av IT-lösningar verkligen kan hända i stor skala, säger Per-Olof Sjöberg, projektledare på Rise, i ett pressmeddelande med anledning av att KOL-projektet levererar sin slutrapport.

Projektet har pågått under ett par års tid och involverat ett åttiotal patienter med allvarlig KOL. Med hjälp av olika sensorer har de kunnat monitorera sig själva, ha tät kontakt med en vårdoperatör via länk och även lungspecialister via en virtuell rond.

Med två nya roller, vårdoperatören, som står för den dagliga uppföljningen och kontakten, och teknikoperatören, som hanterar teknikinstallation, utbildning och support, fungerar KOL-projektets lösning. Och resultatet har blivit lyckat, med färre akuta tillstånd, färre inläggningar på sjukhus och sparade pengar. Patienterna som ingått i projektet är mycket positiva.

– En sådan här lösning ökar våra möjligheter att, inom ramen för högspecialiserad vård, optimera behandlingen för allvarligt sjuka KOL-patienter idag samt i framtiden. Vi kan, enligt studien, hindra flera kostsamma inläggningar och öka välbefinnandet för de allvarligt sjuka KOL-patienterna, vilket gör att våra skattemedel kan räcka till mer vård för fler patienter, säger Cecilia Bredin, patientområdeschef lung- och allergisjukdomar på Karolinska universitetssjukhuset.

På projektets hemsida finns slutrapporten att ladda ner. Nu återstår det att se om landets vårdgivare är redo att fatta beslut om mer IT-stöd i vården och i hemmen.

Läs också: KOL-projektet låter vården komma hem

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112