23948sdkhjf

Ljuset på syntolkning

Syntolkning för personer med synnedsättning har utvecklats avsevärt under de senaste fem åren. Fler och fler tv-program syntolkas och ny teknik är på gång.

– Med syntolkning kan även blinda följa en tv-serie och ta del av snacket runt fikabordet dagen därpå, säger Håkan Thomsson, förbundsordförande i Synskadades Riksförbund.

Trots framstegen finns det fortfarande allvarliga brister med flera av de tekniska lösningar som används. Det kan vara svårt att ta reda på vilka tv-program och biofilmer som syntolkas.

– Ofta är det oklart vem som ansvarar för att något syntolkas, säger den intressepolitiska handläggaren Henrik Götesson, Synskadades Riksförbund.

Fram till och med 2019 ska SVT och UR syntolka 4 procent av de svenska programmen. TV 4 syntolkar minst 4 procent av de svenska programmen till och med halvårsskiftet 2020.

För att lyfta upp och belysa syntolkning, dess möjligheter och utmaningar arrangerar Synskadades Riksförbund en konferens om syntolkning. Bland föreläsarna finns docent Jana Hosanova, Lunds universitet, SVT, TV4, Filminstitutet och syntolkningsutbildningen på Fellingsbro folkhögskola.

Konferensen direktsänds i Radio SRF

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078