23948sdkhjf

Maktlistan 2017: Plats 34 - 66

Här är de. De människor inom forskning, industri, vård och samhälle som just nu har mest makt och ansvar för framtidens vård och tillgång till klok medicinteknik.


Läs också: Mäktigast i medtechvärlden 2017: Plats 1 - 33

Läs också: Maktlistan 2017 plats 67 - 100

34. Amy Loutfi , professor på avdelningen för naturvetenskap och teknik, är en av initiativtagarna till det så kallade Giraff-Plus projektet. Bedriver forskning om hur robotisering kan ha effekter i vården.

Mats Rundkvist , upphandlare från Västerås kommun som nu brinner för digitala äldreboenden med ökad frihet och säkerhet.

Anna Starbrink , L, Hälso- och sjukvårdslandstingsråd, Stockholms län. Är en hög röst i frågan om vikten av digitalisering i vården och hon debatterar med aldrig sinande energi sin hjärtefråga: vinster i välfärden.

Amela Hodzic Regionråd , S, som är i majoritet i Region Skåne och ordförande i upphandlingsstrategiutskottet.
Penilla Gunther har både patienterfarenhet, bland annat efter ett dramatiskt hjärtbyte, och erfarenhet som entreprenör. Gunther är också riksdagsledamot i näringsutskottet för Kristdemokraterna och sitter som suppleant i socialutskottet. Engagerad i frågor som rör patientmedverkan.

Torbjörn Kronander är vd och en av grundarna till ett av den svenska medtechsektorns ständiga draglok: Sectra.

Samtidigt som Kronander har hörts höja rösten för att uppmärksamma politikerna på ingenjörsbristen i Sverige gör hans bolag nya landvinningar utomlands.

Danica Kragic Jensfeldt , professor i datalogi på Kungliga Tekniska högskolan, KTH, och ledare för Centrum för autonoma system och forskare i datorseende och robotik. Vill se fler robotar i vården. Med i regeringens expertgrupp för life science-sektorn.

Peter Augustinsson arbetar sedan flera år som en av chefläkarna på Patientsäkerhetsenheten i Landstinget i Sörmland. Han menar att införandet av Journalen är den enskilt viktigaste insatsen under de närmaste åren för att uppnå regeringens och Sverige och Kommuners vision som säger att Sverige ska bli bäst i världen 2025 på att använda ehälsa och digitalisering.

Sofia Palmquist , nytillträdd affärsområdeschef på Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm, har fått priset Framtidens ledare i sjukvården 2016.

Helena Dzojic är chef för enheten för medicinteknik på Läkemedelsverket och hennes position ger en stor makt över vilka medicintekniska varor som kommer ut på marknaden.
Dag Larsson , S, är ordförande i sjukvårdsdelegationen på Sveriges – kommuner och landsting med planer på att förändra primärvården i grunden.

Hans Winberg , grundare av Leading Health Care med förmåga att göra skillnad. För med outtröttlig energi in nya tankesätt i sjukhusmaktens korridorer. Tf vd Swecare, vice vd Hälsans nya verktyg.

Ann-Christin Sundberg är en stark hälso- och sjukvårdsdirektör i Västerbottens läns landsting som vågar fatta beslut och har gjort Norrlands universitetssjukhus till ett av de mest moderna sjukhusen i Sverige.
Johan Assarsson , vd för myndigheten Inera som får ett ökat ansvar i takt med att Ehälsomyndighetens inflytande minskar.

Irene Svenonius , m, finanslandstingsråd i Stockholms län. Nominerades till posten i december och höjde genast rösten mot upphandlingen av NKS.

Sofia Wallström , generaldirektör på Tandvårds och läkemedelsförmånsverket.

Karin Båtelson , neurofysiolog på Sahlgrenska, med engagemang för teknik och innovation.

Carl-Johan Sonesson , m, är regionråd och ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd och har visat visat handlingskraft när det kommer till ny teknik och avancerad hemsjukvård.

Mikael Ohrling SLSO och SLL. En av de mest innovationsdrivande cheferna inom Stockholms läns landsting med en verksamhet som omsätter en bra bit över 10 miljarder. Har skapat en innovationssluss som ser till att entreprenörer slussas rätt och får rätt förutsättningar för att kunna göra nytta i vården. Förmodligen den verkliga makthavaren i 3R.

Catharina Barkman . Projektledare på den ideella föreningen Forum för Health Policy, vars mål är att stärka analysen av hälsopolitik i Sverige och stimulera till innovation och nya policyalternativ.

Ann-Marie Wennberg fick jobbet som sjukhusdirektör på Sahlgrenska för drygt ett halvår sedan, vilket ger henne en position att påverka. Wennberg är professor i dermatologi och ingår sen tidigare i sjukhusledningen.

Thomas Mueller , vd för Invacare som sponsrar en rad projekt som gör skillnad i många människors liv och en av initiativtagarna till flera av Sveriges stora hjälpmedelsmöten.
Malin Frenning har blivit landstingsdirektör i Stockholm och har fått en position att utöva inflytande ifrån.
Henrik Mindedal på Medtech West förenar forskning, industri och praktik utifrån sin bas i Göteborg. Stödjer företag som söker pengar inom projektet MedTech4Health.
Katarina Johanson är ordförande i Nätverket mot cancer med uppgift att öka samverkan mellan de föreningarna för anhöriga och patienter med cancer. Foto: Emelie Nygren

Peter Graf , vd för Tiohundra, Norrtälje där omsorg, primärvård och sjukhusvård samorganiseras. Lyfts fortfarande fram som det bästa exempel på samverkan mellan kommun och landsting och ett föredöme inom digitalisering.
Olivia Wigzel chef för Socialstyrelsen som kan spela en stor roll i medtechvärlden med initiativ-och tillsynsansvar.

Per Mosseby , chef på avdelningen digitaliseringen för vård och omsorg SKL har stor potentiell makt. Foto: Thomas Carlgren
Mikael Persson , professor i medicinsk teknik på Chalmers, innovatör och entreprenör.
Malin Blixt projektleder försöket vid TLV med att göra hälsoekonomiska utvärderingar av medicintekniska produkter. En underutnyttjad resurs för inköpare.
Saeid Esmaeilzadeh är innovatör och adjungerad professor i materialkemi. Esmaeilzadeh investerar och är aktiv ägare till flera bolag inom hälsa och medtech, bland annat Episurf och Diamorph.
Maria Strømme , forskare i nanoteknologi vid Uppsalas universitet, vet hur liten teknologi kan göra stor skillnad i en människas kropp.
Helene Hellmark Knutsson, s, forskningsminister som i slutet på förra året öppnade plånboken för medicinsk forskning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078