23948sdkhjf

KOL och astma ska upptäckas tidigare

Tidigare diagnos, bättre sjukdomskontroll och fler återbesök. Det är de nya nationella riktilinjerna för hur KOL och astma ska behandlas. – På så sätt kan sjukligheten minskas och vården på sikt spara pengar, säger projektledaren Elisabeth Eidem.
Astma och KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, är luftvägssjukdomar som orsakar stort lidande och drabbar över en miljon svenskar. Rökning är vanligaste orsaken bakom KOL, men för astma tros även luftvägsinfektioner, hemmamiljö och allergi vara bidragande för den som insjuknar.

Många går obehandlade.

– Socialstyrelsens nya riktlinjer syftar till att fånga upp och diagnostisera sjukdomarna tidigt. Obehandlad astma och KOL kan leda till försäm-ringsperioder och sjukhusinläggning, vilket är både vårdkrävande och innebär lidande för patienterna, säger projektledaren Elisabeth Eidem , i ett pressmeddelande från mynidgheten.

Att just barn med astma går utan riktig diagnos är vanligt, vilket orsakar lidande, skolfrånvaro och att föräldrarna måste stanna hemma från arbetet. Med rätt läkemedel och god inhalationsteknik kan dock de flesta med astma bli symtomfria.

Rökningen har Socialstyrelsen valt att rikta in sina instruktioner på, eftersom det är viktigt för båda grupperna att sluta röka. För KOL-patienter är rökstopp den enda åtgärden som kan bromsa sjukdomsförloppet. Båda sjukdomarna är komplexa och kräver ofta flera olika behandlingsmetoder. För att säkerställa att patienten får rätt behandling betonas vikten av interprofessionell samverkan mellan läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter, dietister och kuratorer. Ett exempel är det enkla gångtest som Socialstyrelsen rekommenderar för att undersöka KOL-patienters fysiska kapacitet. Vid nedsatt kapacitet bör konditions- och styrketräning erbjudas, vilket ökar funktionsförmågan och livskvaliteten.

– Återbesök är också viktigt för att följa upp att patienten får optimal behandling och därmed god sjukdomskontroll. Annars är risken stor att man drabbas av försämringsperioder och måste söka akut vård igen, säger Elisabeth Eidem fortsatt i pressmeddelandet.

På kort sikt bedöms de nya riktlinjerna för vård vid astma och KOL innebära ökade kostnader, främst på grund av den ökade frekvensen av återbesök. På längre sikt bedöms dock rekommendationerna leda till stora besparingar då sjukdomarna kan upptäckas och behandlas tidigare. De nationella riktlinjerna träder i kraft nu men är en remissversion. Den slutgiltiga versionen publiceras under hösten 2015.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065