23948sdkhjf

Mer personal på äldreboenden

Personal dygnet runt, mer individuellt anpassad personalgrupp och tydligare kravspecifikation på omsorgen för de äldre. Det är några av de förslag som Socialstyrelsen nu presenterar
Redan nästa år ska alla äldreboenden vara bemannade efter de äldres individuella behov och ha personal dygnet runt. Det ska också vara tydligt för de äldre vilken omsorg de ska få. Det föreslår Socialstyrelsen i nya föreskrifter som skickas på remiss i dag, enligt ett pressmeddelande från myndigheten.

Föreskrifterna liknar i stort de regler Socialstyrelsen tidigare tagit fram för personer med demens, och kommer att ersätta dem när de beslutas.

– Nu har vi utvidgat regelverket så att det även omfattar den tredjedel av de äldre på äldreboende som inte är demenssjuka. Rätten till individanpassad omsorg och hjälp även nattetid gäller alla som har så stora omvårdnadsbehov att de bor på äldreboende, säger Erik Höglund , avdelningschef på Socialstyrelsen i pressmeddelandet.

De bindande reglerna förtydligar socialnämndens ansvar genom krav på tydliga beslut om vilken service och omvårdnad varje person som flyttar till äldreboende ska få. Utifrån det ska boendet ta fram en plan för hur och när insatserna ska genomföras, och anpassa bemanningen efter det. Socialnämnden måste sedan regelbundet följa upp att den äldre får den omsorg hon eller han har rätt till.

– Det får inte längre vara så att svårt sjuka äldre lämnas ensamma under nätterna eller att personalens schema avgör om de får gå ut, som tillsynen visat. Arbetssätt och bemanning måste anpassas så att varje person får leva ett säkert och meningsfullt liv på sina villkor – hela livet, säger Sayran Khayati , jurist på Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen rekommenderar även att personalen på äldreboendena har minst gymnasiekompetens inom vård och omsorg om äldre. De nya kraven på tydliga beslut, genomförandeplaner och uppföljning beräknas kosta 70 miljoner kronor i engångskostnader och sedan cirka 52 miljoner om året. Utöver det kan kravet på bemanning nattetid kosta mellan 258 miljoner och 1 miljard kronor om året beroende på hur mycket mer personal som behövs.

– Vi har inte beräknat vad en eventuell ökning av dagpersonalen skulle kosta eftersom det inte är en direkt konsekvens av nya bestämmelser i föreskrifterna. De kostnaderna skulle orsakas av att bemanningen inte svarar mot det som redan följer av socialtjänstlagen, säger Erik Höglund.

Remisstiden pågår till och med den 29 december. Sedan planeras föreskrifterna träda i kraft den 31 mars 2015. Det förutsätter att regeringen lämnar sitt medgivande, enligt en ny förordning från i somras.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.148