23948sdkhjf

Kvinnliga ingenjörer samlas på MTD

Allt fler kvinnor söker sig till ingenjörsutbildningar och bland besökarna på Medicinteknikdagarna i Göteborg är nästan hälften kvinnor. - Det är många fler kvinnor nu för tiden, men det ser väldigt olika ut över världen, säger Birgit Glasmacher, professor vid Leibniz universitet och engagerad i kvinnonätverket WIBME.

Lunchen som arrangerades av Wise, ett nätverk för unga kvinnliga forskare som samordnas av Medtech West och Chalmers, på Medicinteknikdagarna i Göteborg var fullsatt. Inte bara kvinnor, jämställdhet är en fråga som angår alla förklarar Sabine Reinfeldt från Wise. Inspirationstalaren under lunchen Moyra McDill, professor och ingenjör, berättade om sin kamp som första heltidsanställda kvinnliga professorn på hennes universitet i Kanada. Sedan ovanpå det får familjen och deras tre barn veta att hennes man och barnens pappa fått aggressiv hjärntumör. Hon blir själv med sorgen, barnen och jobbet.


- Jag lärde mig att det går nästan alltid att få plats med lite mer i livet, du orkar visst, men det förutsätter att vissa av de stora sakerna är på plats, sa Moyra McDill och visade illustrerande på scenen livet som ett stort glas och livets innehåll som stenar. Om du lägger ner de stora stenarna först, sa hon, kan du ofta lägga ner många små stenar i mellan. Som en hund eller ett mindre problem.


- Men då måste du räkna med att det spiller över en del småstenar när du måste rucka eller ta bort en av de stora.


Injbuden till lunchen var också Mediciteknikdagarna 2014 keynotespeaker och öppningstalare professor Birgit Glasmacher. Hennes forskning kring att utveckla syntetisk vävnad och vener följs av forskare i hela världen. Men hon är inte bara engagerad i sin egen forskning. Ojämlikhet och manliga hierarkier gör det svårt för många av hennes kvinnliga kolleger i vissa delar av världen och det menar hon är angelägna frågor att engagera sig i.


- Ja, ingen annan lär gör det! Det är klart att man ska hjälpa åt, säger hon. Vi tittar på er i Norden och säger, så ska vi också göra! Ni är en viktig inspirationkälla och har redan löst många av de frågor vi, och i ännu högre grad vissa andra länder, står inför, säger hon.


Birgit Glasmacher tar upp Ryssland som ett exempel på länder med sämre villkor för kvinnor. De har många framstående kvinnliga forskare som publicerar vetenskapliga rapporter, men de har ett glastak på ett annat sätt än de nordiska eller även tyska forskarna, säger hon. Det försvårar samarbetet mellan de olika universiteten och individerna som leder projekten. I förlängningen blir forskningen lidande.

I flera av de kvinnliga internationella nätverken för forskare, ingenjörer och medicintekniker är proferssor Glasmacher engagerad i. Bland annat sitter hon med i kommitten för WIBME. Ett annat är kopplat till Rysktyska kongressen, BME som planerar ett möte i Aachen under våren.


- Just nu är den finansiella situationen osäker för den kongressen, industrin är inte pigga på att ha med Ryssland att göra just nu, det försvårar läget för oss att bjuda in de kvinnliga forskarna från Ryssland, säger Birgit Glasmacher.


Birgit Glasmacher leder flera forskningsprojekt vid universitetet Leibniz i Hannover och ett av de handlar om att göra ny vävnad som integreras av kroppen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078