23948sdkhjf

Kvinnliga ingenjörer samlas på MTD

| Av Hanna Brodda | Tipsa redaktionen

Allt fler kvinnor söker sig till ingenjörsutbildningar och bland besökarna på Medicinteknikdagarna i Göteborg är nästan hälften kvinnor. - Det är många fler kvinnor nu för tiden, men det ser väldigt olika ut över världen, säger Birgit Glasmacher, professor vid Leibniz universitet och engagerad i kvinnonätverket WIBME.

Lunchen som arrangerades av Wise, ett nätverk för unga kvinnliga forskare som samordnas av Medtech West och Chalmers, på Medicinteknikdagarna i Göteborg var fullsatt. Inte bara kvinnor, jämställdhet är en fråga som angår alla förklarar Sabine Reinfeldt från Wise. Inspirationstalaren under lunchen Moyra McDill, professor och ingenjör, berättade om sin kamp som första heltidsanställda kvinnliga professorn på hennes universitet i Kanada. Sedan ovanpå det får familjen och deras tre barn veta att hennes man och barnens pappa fått aggressiv hjärntumör. Hon blir själv med sorgen, barnen och jobbet.


- Jag lärde mig att det går nästan alltid att få plats med lite mer i livet, du orkar visst, men det förutsätter att vissa av de stora sakerna är på plats, sa Moyra McDill och visade illustrerande på scenen livet som ett stort glas och livets innehåll som stenar. Om du lägger ner de stora stenarna först, sa hon, kan du ofta lägga ner många små stenar i mellan. Som en hund eller ett mindre problem.


- Men då måste du räkna med att det spiller över en del småstenar när du måste rucka eller ta bort en av de stora.


Injbuden till lunchen var också Mediciteknikdagarna 2014 keynotespeaker och öppningstalare professor Birgit Glasmacher. Hennes forskning kring att utveckla syntetisk vävnad och vener följs av forskare i hela världen. Men hon är inte bara engagerad i sin egen forskning. Ojämlikhet och manliga hierarkier gör det svårt för många av hennes kvinnliga kolleger i vissa delar av världen och det menar hon är angelägna frågor att engagera sig i.


- Ja, ingen annan lär gör det! Det är klart att man ska hjälpa åt, säger hon. Vi tittar på er i Norden och säger, så ska vi också göra! Ni är en viktig inspirationkälla och har redan löst många av de frågor vi, och i ännu högre grad vissa andra länder, står inför, säger hon.


Birgit Glasmacher tar upp Ryssland som ett exempel på länder med sämre villkor för kvinnor. De har många framstående kvinnliga forskare som publicerar vetenskapliga rapporter, men de har ett glastak på ett annat sätt än de nordiska eller även tyska forskarna, säger hon. Det försvårar samarbetet mellan de olika universiteten och individerna som leder projekten. I förlängningen blir forskningen lidande.

I flera av de kvinnliga internationella nätverken för forskare, ingenjörer och medicintekniker är proferssor Glasmacher engagerad i. Bland annat sitter hon med i kommitten för WIBME. Ett annat är kopplat till Rysktyska kongressen, BME som planerar ett möte i Aachen under våren.


- Just nu är den finansiella situationen osäker för den kongressen, industrin är inte pigga på att ha med Ryssland att göra just nu, det försvårar läget för oss att bjuda in de kvinnliga forskarna från Ryssland, säger Birgit Glasmacher.


Birgit Glasmacher leder flera forskningsprojekt vid universitetet Leibniz i Hannover och ett av de handlar om att göra ny vävnad som integreras av kroppen.Håll dig uppdaterad med MedTech Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Bactiguard klara för Egypten

Klartecken för bolaget i regionens folkrikaste land. "Verkligen ett genombrott", säger vd:n.

Getinge säljer skadeståndshotat bolag

Medicover expanderar i Ukraina

En vecka kvar!

Medicinhistoriska packar ihop

Acarix inleder tyskt samarbete

Nyhetsbrev

Rättschef till E-hälsomyndigheten

Arkiv

Extrem fetma - är vi beredda?

Beredskapen för att ta emot patienter med extrem fetma i sjukvården är väldigt dålig. – Detta är inte rimligt utan handlar om dålig planering, menar Kicki Reifeldt.

Getinge reserverar miljardbelopp för skadestånd

Larry Leksell vill rädda världen

Ojämlik vård, social utsatthet och entreprenörskap är bara några av samhällsfrågorna som får Sveriges medtech-magnat att vifta vilt med armarna. Larry Leksell är mannen som bestämt sig för att göra skillnad.

Krönika: Nöden har ingen lag

TV: "Våga samarbeta med Amazon och Google!"

TV: Spelifieringen ändrar beteenden

Baxter flyttar – hundratals sägs upp

Journalen i handen

Capio säljs till fransk vårdjätte

Låt datorn hitta bästa kandidaten

Med hjälp av rätt algoritmer kan vi rekrytera personal mer fördomsfritt.

1

Nya rön om balans och rädsla för fall

Forskare i Luleå har hittat ett nytt sätt att bättre undersöka orsakerna till nedsatt balans hos äldre med fallrädsla.

Lobsor får godkännande för parkinsonbehandling

“Vi har ägnat mycket tid och möda för att få bukt med nuvarande behandlings hinder.”

1

"Vi kan inte vänta på CE-märkningar"

TV: Mjukvaruföretag går in i USA

Nu flyttas neuropatienterna

Nya arbetssätt, sprillans nya lokaler och delvis ny högteknologisk utrustning. I helgen flyttar strokeenheten in i nya Karolinska Solna.

Vitrolife: Så får du en exportsuccé!

Prostalund in i Norge

Ska leda e-hälsoarbetet på Evry

Boule effektiviserar produktionen 

Krönika: Det går att CE-märka AI

Camanio lanserar webbutik 

Real heart återstartar tester

Praktikertjänst värvar från Capio

Medfield tar steget till Kina

Halva röntgendosen med ny teknik

Jobb & Karriär
Orvitus vd får gå

Ny vd till Kom i kapp

Försening för Quickcool

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.219