23948sdkhjf

Krönika: Använd medicinteknik - så slipper vi krisen i svensk sjukvård!

| Av mentoronline | Tipsa redaktionen

Fortfarande minns vi sommarens sol, varma bad, grill-os och allt annat som hör semestern till. Men på min mentala sommarhimmel fanns det ett stort svart moln som tycks dyka upp varje sommar och då tänker jag på krisen i svensk vård.

Varför ska vi varje år behöva möta kvällstidningsrubriker om patienter som lider när vården behövs som allra mest? Varje sommar saknas personal och sjukhusen tvingas stänga ner ett stort antal bäddplatser. Även våra sjuksköterskor, läkare och annan vårdpersonal behöver sin semester. Det kan knappast vara en överraskning för någon. En framtidsspaning ger inte mycket hopp om man endast förlitar sig på att rekrytera fler till vården. Ekvationen att möta behoven med fler anställda är i princip omöjlig att lösa. Sveriges kommuner och landsting, SKL, har visat att på sikt måste i så fall en mycket stor andel av de som utbildar sig välja vårdutbildningar för att täcka behovet. Det vore mycket oklokt och knappast realistiskt.

Om man skulle förändra processer och börja använda medtech och IT mer och på ett bättre sätt, skulle vi höra betydligt färre skräckberättelser från vården och vårdpersonalen skulle kunna få en bra arbetsmiljö. Det finns redan många lösningar som inte används.

Det krävs att man börjar arbeta på andra sätt. Då skulle vi kunna vi använda de vårdutbildade yrkesgrupperna till det de är bra på och utbildade för, det vill säga att möta patienten och ge medicinsk och medmänskligt stöd och hjälp. Frigör dessa yrkesgruppers tid så att de kan arbeta effektivare och bättre. Många saker som idag görs på vårdcentraler och i slutenvård skulle kunna effektiviseras genom att man använder medicinteknik och IT på rätt sätt. Till exempel att patienten själv kan boka tid på nätet. Eller pionjären Reumaregistret, där patienten förbereder sjukvårdsbesöket genom att i förväg fylla i provresultat och beskrivning av tillstånd, så att besöket blir mer effektivt och andra undersökningar kan bokas in samtidigt. På så sätt ökar också patientnytta markant. När patienten kan vara med och styra sin egen vård blir resultatet en mer engagerad patient och bättre resultat. Win-win. En i stora delar enkel väg att skapa en bättre och effektivare vård!

Utöver patientmedverkan finns det också bra exempel inom vården, som till exempel kontinuerlig glukosmätning via distansövervakning där patienten kallas vid avvikelser – inte för rutinmässiga besök med en viss intervall. Behovsstyrt är bättre och effektivare för alla. Detta gäller även för kardiologipatienter med distansövervakade pacemakers och ICDer. Eller strokepreventionsmodulen i journalsystem, som är ett enkelt system för att identifiera riskpatienter och minska antalet strokepatienter i ett landsting. Det är nog uppenbart för alla. Det går att hitta lösningar som underlättar.

Låt oss slippa det svarta sommarmolnet nästa sommar och arbeta bort en kris som faktiskt i stora delar går att slippa. Hjulet är ju redan uppfunnet, varför inte använda det konsekvent?

Anna Lefevre Skjöldebrand

Swedish MedtechHåll dig uppdaterad med MedTech Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Bactiguard klara för Egypten

Klartecken för bolaget i regionens folkrikaste land. "Verkligen ett genombrott", säger vd:n.

Getinge säljer skadeståndshotat bolag

Medicover expanderar i Ukraina

En vecka kvar!

Medicinhistoriska packar ihop

Acarix inleder tyskt samarbete

Nyhetsbrev

Rättschef till E-hälsomyndigheten

Arkiv

Extrem fetma - är vi beredda?

Beredskapen för att ta emot patienter med extrem fetma i sjukvården är väldigt dålig. – Detta är inte rimligt utan handlar om dålig planering, menar Kicki Reifeldt.

Getinge reserverar miljardbelopp för skadestånd

Larry Leksell vill rädda världen

Ojämlik vård, social utsatthet och entreprenörskap är bara några av samhällsfrågorna som får Sveriges medtech-magnat att vifta vilt med armarna. Larry Leksell är mannen som bestämt sig för att göra skillnad.

Krönika: Nöden har ingen lag

TV: "Våga samarbeta med Amazon och Google!"

TV: Spelifieringen ändrar beteenden

Baxter flyttar – hundratals sägs upp

Journalen i handen

Capio säljs till fransk vårdjätte

Låt datorn hitta bästa kandidaten

Med hjälp av rätt algoritmer kan vi rekrytera personal mer fördomsfritt.

1

Nya rön om balans och rädsla för fall

Forskare i Luleå har hittat ett nytt sätt att bättre undersöka orsakerna till nedsatt balans hos äldre med fallrädsla.

Lobsor får godkännande för parkinsonbehandling

“Vi har ägnat mycket tid och möda för att få bukt med nuvarande behandlings hinder.”

1

"Vi kan inte vänta på CE-märkningar"

TV: Mjukvaruföretag går in i USA

Nu flyttas neuropatienterna

Nya arbetssätt, sprillans nya lokaler och delvis ny högteknologisk utrustning. I helgen flyttar strokeenheten in i nya Karolinska Solna.

Vitrolife: Så får du en exportsuccé!

Prostalund in i Norge

Ska leda e-hälsoarbetet på Evry

Boule effektiviserar produktionen 

Krönika: Det går att CE-märka AI

Camanio lanserar webbutik 

Real heart återstartar tester

Praktikertjänst värvar från Capio

Medfield tar steget till Kina

Halva röntgendosen med ny teknik

Jobb & Karriär
Orvitus vd får gå

Ny vd till Kom i kapp

Försening för Quickcool

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.154