Krönika: Använd medicinteknik - så slipper vi krisen i svensk sjukvård!

| Av mentoronline | Tipsa redaktionen

Fortfarande minns vi sommarens sol, varma bad, grill-os och allt annat som hör semestern till. Men på min mentala sommarhimmel fanns det ett stort svart moln som tycks dyka upp varje sommar och då tänker jag på krisen i svensk vård.

Varför ska vi varje år behöva möta kvällstidningsrubriker om patienter som lider när vården behövs som allra mest? Varje sommar saknas personal och sjukhusen tvingas stänga ner ett stort antal bäddplatser. Även våra sjuksköterskor, läkare och annan vårdpersonal behöver sin semester. Det kan knappast vara en överraskning för någon. En framtidsspaning ger inte mycket hopp om man endast förlitar sig på att rekrytera fler till vården. Ekvationen att möta behoven med fler anställda är i princip omöjlig att lösa. Sveriges kommuner och landsting, SKL, har visat att på sikt måste i så fall en mycket stor andel av de som utbildar sig välja vårdutbildningar för att täcka behovet. Det vore mycket oklokt och knappast realistiskt.

Om man skulle förändra processer och börja använda medtech och IT mer och på ett bättre sätt, skulle vi höra betydligt färre skräckberättelser från vården och vårdpersonalen skulle kunna få en bra arbetsmiljö. Det finns redan många lösningar som inte används.

Det krävs att man börjar arbeta på andra sätt. Då skulle vi kunna vi använda de vårdutbildade yrkesgrupperna till det de är bra på och utbildade för, det vill säga att möta patienten och ge medicinsk och medmänskligt stöd och hjälp. Frigör dessa yrkesgruppers tid så att de kan arbeta effektivare och bättre. Många saker som idag görs på vårdcentraler och i slutenvård skulle kunna effektiviseras genom att man använder medicinteknik och IT på rätt sätt. Till exempel att patienten själv kan boka tid på nätet. Eller pionjären Reumaregistret, där patienten förbereder sjukvårdsbesöket genom att i förväg fylla i provresultat och beskrivning av tillstånd, så att besöket blir mer effektivt och andra undersökningar kan bokas in samtidigt. På så sätt ökar också patientnytta markant. När patienten kan vara med och styra sin egen vård blir resultatet en mer engagerad patient och bättre resultat. Win-win. En i stora delar enkel väg att skapa en bättre och effektivare vård!

Utöver patientmedverkan finns det också bra exempel inom vården, som till exempel kontinuerlig glukosmätning via distansövervakning där patienten kallas vid avvikelser – inte för rutinmässiga besök med en viss intervall. Behovsstyrt är bättre och effektivare för alla. Detta gäller även för kardiologipatienter med distansövervakade pacemakers och ICDer. Eller strokepreventionsmodulen i journalsystem, som är ett enkelt system för att identifiera riskpatienter och minska antalet strokepatienter i ett landsting. Det är nog uppenbart för alla. Det går att hitta lösningar som underlättar.

Låt oss slippa det svarta sommarmolnet nästa sommar och arbeta bort en kris som faktiskt i stora delar går att slippa. Hjulet är ju redan uppfunnet, varför inte använda det konsekvent?

Anna Lefevre Skjöldebrand

Swedish MedtechHåll dig uppdaterad med MedTech Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Jobb & Karriär
Ny ordförande för Innovation Skåne

Har varit både vd för Almi och chef i bankvärlden.

Natural cycles första preventiv-app som godkänts i USA 

Under fredagen kom beskedet från FDA – Natural cycles mobilapp godkänd.

Dignitana startar nytt dotterbolag

Jobb & Karriär
Ska bygga nationella läkemedelslistan

Magnus Åsén får nyinrättad tjänst på E-hälsomyndigheten som programledare.

Uppåt för Bactiguard

Boule vinner upphandling i Indien

Nyhetsbrev

Bestic stärkta i USA

Arkiv

Köper medicinteknikbolag

Trelleborg köper ett amerikanskt bolag specialiserat på silikonbaserade komponenter till hälsovård och medicinteknik.

Elekta köper mjukvaruföretag

Ökar satsningen på digitala tjänster.

Förvärvar bolag inom återanvändning av medicinteknik

AI i vården - så här ska det bli verklighet

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Lyckas anställa trots kandidatbrist

Många företag vill ha folk, men det är inte lätt att hitta kandidater i life science-sektorn i dag. Men det går. Se seminariet från Poolia Life Science i Almedalen.

Makt att förändra vården - så vad ska du göra?

Almedalen: bilderna, åsikterna, människorna

Bland runstenar och fornlämningar diskuterades AI, framtidens IT-system i vården och hur modern medicinteknik kan hjälpa människor på liv och död. En talande miljö menade flera av de namnkunniga deltagarna på Medtech Café i Almedalen.

Almedalen med MedTech Magazine och Life Science Sweden

Var: Gotlands Museum, Strandg 14, Visby. När: Måndagen den 2 juli kl 09.30 - 15.00

Delaktig patient i diabetesvård

Snart förenas västsveriges start up-fält igen!

Almedalens rockstjärnor inom medtech

- din guide till de viktigaste människorna i Almedalen inom medtechvärlden och de frågor som de driver.

Macchiarini-skandalen: Visselblåsare fälls

– Det är KI:s bestämda uppfattning att en visselblåsare som deltagit i en forskningsstudie och som medverkat som författare till publicerad vetenskaplig artikel, trots en anmälan, inte kan undgå eventuellt ansvar för oredlighet i forskning, kommenterar KI:s rektor.

Jobb & Karriär
Ny generaldirektör för Vårdanalys

Bakslag för Dignitana

Svensk sjukvård behöver ny teknik

Sjukvårdens underskott väntas öka med cirka 20 miljarder varje år om inte ny teknik får lösa vissa problem.

200 miljoner till tvärvetenskap

Krönika: AI i vården – naiv utopi eller självklar framtid?

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.139