23948sdkhjf

Fortsatt stöd till Uppsalas testbäddar

Projektet med testbäddar på Akademiska sjukhuset har fallit väl ut. Vinnova beslutar att fortsätta finansieringen till Innovation Akademiska, för vidareutveckling av prövningar av medicintekniska företag. Flera produkter har redan utvecklats, bland annat en plastskena istället för gips.
Innovation Akademiska inrättades 2008 till en början som ett projekt för att hjälpa personalen på Akademiska att tillvarata och utveckla idéer till färdiga tjänster och produkter. Sedan ett par år har man dessutom lagt en grund för testbäddar och haft kontakt med över 75 företag. Sjukhuset har i dag två processledare anställda som arbetar med kliniska tester ute i de olika verksamheterna vars ansvar kan liknas vid forskningssjuksköterskornas när det gäller läkemedelsstudier. Nu anslår Vinnova och 4,25 miljoner för de kommande två åren.

– Finansieringen möjliggör fortsatt expansion av testbäddsservicen. Intresset är stort bland små och medelstora företag att utprova nya tekniska lösningar i vården. En fördel är att slutprodukterna bättre motsvarar behoven, en annan att vi kan korta tiden från idé/prototyp till kommersialisering, bland annat genom att undanröja flaskhalsar inom upphandlingsområdet, säger Sune Larsson , forsknings- och utbildningsdirektör på Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande.

Patentsökning och affärsplan är några av de detaljer företagarna kan få hjälp med utöver att få tillgång till att prova och testa ut produkterna i klinisk verksamhet. Verksamheten ingår numer i sjukhusets forsknings- och utbildningsavdelning.

I Vinnovas motivering till bidraget uppges bland annat att ”Testbädd Innovation Akademiska har en tydlig struktur med en stark regional förankring vilket borgar för långsiktighet. Testbäddens koncept har kraft att få en bredare spridning och bidrar tydligt till ökad samverkan mellan vård och näringsliv.”

_____________________________________________________________

FAKTA: Innovation Akademiska

Personalinnovation. Startades som projekt vid Akademiska sjukhuset 2008 i syfte att stötta personal tillvarata och utveckla idéer till färdiga tjänster och produkter. Ingår numera i forsknings- och utbildningsavdelningen.
Finansiering. Projektet har sedan starten finansierats via Vinnova, Regionförbundet, Uppsala Bio, ALMI samt ett flertal andra aktörer inom det regionala innovationssystemet.
Konkret utfall. Har hittills utvecklat 140 idéer från personalen och bidragit till utveckling av 40 projekt och prototyper. Sju produkter har lanserats, fem bolag bildats och två lincensavtal tecknats.
Företagssamarbete. Sedan 2010 har drygt 75 företag fått hjälp med utprovning/certifiering via sjukhusets testbäddsservice.

Källa: Akademiska
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063