23948sdkhjf

Funderingar efter valet

Valet har passerat men läget är i stora delar fortfarande oklart. Ministrar skall inom kort presenteras och som socialminister att ta vid efter Göran Hägglund (KD) tippas bl.a. Carin Jämtin (S), Ylva Johansson (S) eller Helene Öberg (MP). Stefan Löfven markerade tidigt och hårt att han inte var intresserad av regeringsbildning med Vänsterpartiet. Hur mycket av det som är förhandlingstaktik återstår att se. Löfven är en mycket van förhandlare från tiden på IF Metall och lär ha en taktik med det han gör nu. Huruvida Vänsterpartiet, Centerpartiet och Folkpartiet skall sätta sig ner med Löfven för att lotsa igenom en budget är också oklart. Alliansens partier har sagt nej till samarbete hittills men, som sagt, det finns inget i nuläget som inte är förhandlingstaktik.

Oavsett alla frågetecken som måste rätas ut inom kort så kan vi nog vara säkra på att några av valets huvudfrågor kommer att genomföras. För hälso- och sjukvårdens del tror jag att vi kommer att fortsatt se möjlighet till valfrihetssystem men att dessa blir frivilliga, även inom primärvården. Jag tror också att privata utförare kommer att få fortsätta verka i vården men att restriktioner införs. Dessa kan vara att vinstuttag begränsas (även om de knappast förbjuds helt) och att fokus på kvalitet i utförandet ökar. Hur det skall ske är inte uttalat, precis som så mycket annat. Det är ju inte så att det är något nytt att vården försöker mäta och sätta fokus på kvalitetsfrågorna. Att det inte görs tillräckligt idag beror till viss del på komplexiteten. Vad är egentligen kvalitet i vård? Snabbare tillfrisknande? Kortare vårdköer? Längre öppettider på vårdcentralen? Möjlighet att boka tid på webben? Eller är det kanske alltihop? Det som i grunden är lika självklart som svårt är förstås att det borde vara hur friska medborgarna är. Helst skall vi ju inte behöva vårdas alls.

Tills vi vet mer svävar vi i ovisshet och med det tappar vi tempo. Ju snabbare vi får klarhet i välfärdspolitiken för de kommande fyra åren desto snabbare kan vården och dess utförare anpassa sig till den nya verkligheten.

Tillbaka till bloggen
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078