23948sdkhjf

Entreprenörerna regerade i Båstad

Politiker som landstingsrådet Filippa Reinfeldt och riksdagsledamot Penilla Günther drog mycket folk, men där var också entreprenörer som själva drivit upp och skapat företag utifrån egna erfarenheter.
Den 24 juni var det dags för premiäromgången av Life Science Day i Båstad. Eventet är en del av Entreprenörsveckan och Entreprenörskap i Life Science-branschen temat för dagen. Moderatorer var Ingrid Helander , chefredaktör på Life Science Sweden och Hanna Brodda , chefredaktör på Medtech Magazine.

Flera entreprenörer var på plats och presenterade sina bolag. Bland annat berättade Christian Kinch , vd på Bactiguard och Mouna Ezmaelizadeh , grundare av Scilife Clinic sina entreprenörsresor. De var båda överens om att livet som entreprenör inte är någon dans på rosor men att driften att föra ut sin idé driver en framåt.

- Anpassning är nyckeln till ett lyckat entreprenörskap, stöter man på motgångar så får man försöka hitta nya vägar fram i stället, sade Mouna Ezmaelizadeh.

På plats var också 25 år unga Christoffer Lindhe, grundare av medicinteknikbolaget Lindhextend. Efter en tågolycka förlorade han större delen av båda benen och en arm. Efter stor möda med att försöka lära sig gå med proteser uppfann han och en studiekamrat på Utvecklingsingenjörsprogrammet en mer flexibel protesfot.



Christoffer Lindhe, vd på Lindhextend.

En annan spännande entreprenörsresa stod läkaren Charles Walthers för. Han har tillsammans med sina forskarkollegor tagit fram en typ av borr som gör det möjligt att ta prov på djupt liggande tumörer i samband med endoskopiundersökningar. Charles Walthers vann 2012 TV4:s tävling Uppfinnare, något som gett projektet en ordentlig skjuts.

- Vi har kommit mycket längre än förväntat på de här två åren. Vi har bildat bolaget Bibb instruments och ska inom kort starta vår första kliniska prövning, säger Charles Walthers.

Magnus Björsne , Astrazeneca var inbjuden för att berätta om AZ Bio Venture Hub i Mölndal som ska fungera som en knytpunkt för småbolag, akademi och stora bolag och som nu dragit igång verksamheten.

På temat knytpunkt akademi och industri pratade även Pontus Ottosson , vd på Helsingborgsbaserade företagsinkubatorn Puls.

Stig Jørgensen , Medicon Valley Alliance och Kerstin Jacobsson, Medicon Village fanns också på plats och presenterade sina respektive företagskluster.

Med på programmet fanns också patientperspektivet som representerades av Penilla Günther riksdagsledamot för KD, som berättade om mötet med den svenska sjukvården i samband med sitt hjärtbyte.

- Jag önskar att all vård i Sverige fungerade som transplantationsvården, i stället för att tvingas springa omkring på sjukhuset för att få olika behandlingar som i till exempel cancervården, kom vårdteamet till mig, sade Penilla Günther.

Politikerperspektivet stod Filippa Reinfeldt , m, sjukvårdslandstingsråd i Stockholm för. Hon pratade bland annat om hur hon vill undvika underskott i vården.

- Jag tror att ekonomiska styrmedel är det bästa sättet att förändra, följer vårdgivaren inte riktlinjerna ska det kosta pengar.

Dagen avslutades med en paneldiskussion kring frågan om entreprenörers roll i medtech- och life sciencevärlden med Penilla Günther, Filippa Reinfeldt, Christian Kinch och Mouna Ezmaelizadeh.

Innovation och företagande. Läkaren Charles Walters berättade om Endodrill som han utvecklat för att kunna ta vävnadsprover av misstänkta tumörer i magen som ligger illa till.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.073