23948sdkhjf

Ökat anslag till sår-register

Ökad kunskapsspridning och mer jämlik behandling av såren har gett effekt. Det är tack vare kvalitetsregistret Rikssår, rapporterar SKL. Nu får registret 4 miljoner i ökat stöd.
Rikssår är ett nationellt kvalitetsregister för patienter med svårläkta sår, vilket betyder sår som inte läkt inom sex veckor. Det startades i maj 2009 och där finns nu mer än 2 000 patienter registrerade från primärvård, kommunal och privat vård samt från slutenvård. Patienterna tillhör gruppen äldre och har ofta flera olika sjukdomar som till exempel hjärt-kärlsjukdomar och diabetes.

I år får registret 4 miljoner i anslag från regeringens äldreöverenskommelse.

Rut Öien , registerhållare, distriktsläkare och medicinskt ansvarig för Sårcentrum Bleking, säger till Kommuner och landsting, SKL, att hon hoppas att det ska innebära:

Att fler äldre med svårläkta sår ska få en diagnos och därmed optimal behandling.
Fler äldre ska få kontinuitet i vården genom den såransvarige.
Genom det strukturerade omhändertagandet, som finns i RiksSår, kan sårläkningstiden förkortas och patienternas livskvalitet ökas.
Att omhändertagandet och vården ska bli mer jämlik i landet.

- Det finns stora skillnader i landet på hur dessa patienter tas om hand. Många får dock gå alldeles för länge utan diagnos och rätt behandling. Det kostar stort lidande och även många miljoner för skattebetalarna. Vi vet att personal som använder RiksSår bättre har kunnat strukturera sitt omhändertagande. Och för patienterna innebär det snabbare läkning, minskad antibiotikaförbrukning, minskad smärta och högre livskvalitet, säger Rut Öien till SKL.

Bilden: Här visas ett svårläkt sår hos en diabetespatient på Sahgrenska Universitetssjukhuset. Foto: Ulla Tang
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078