23948sdkhjf

Ola Björgell - kongresslejon i läkarrock

Trots att han ”egentligen” skulle bli kock var det läkaryrket som vann och numera är Ola Björgell en förebild och inspiratör för både nyutexaminerade och gamla rävar i läkarvärlden genom de kongresser han arrangerar i Malmö.
- Jag har 176 nya idéer nedskrivna i mobilen. Det poppar upp nya tankar hela tiden om vad man kan göra på kurser och kongresser framöver, säger Ola.

Genom de senaste årens stora engagemang och initiativ till nya typer av kongresser för läkare och sjukvårdspersonal och dessutom många olika kurser samt utbildningar har Ola skapat sig ett helt unikt nätverk och en kompetens som når vida utanför ultraljudsrummet på SUS i Malmö. För att skapa nytänk och släppa in fler i kongressvängen har Ola satt igång Kurs- och kongressakademin i Region Skåne. Ett årslångt program för unga läkare som vill lära sig och vara med och skapa kongresser med tusentals deltagare.

- Allt från planering, inbjudan, ekonomi och PR till mötesteknik och marknadsföring ingår i arbetet med en kongress. Det är just sådant som de AT- och ST-läkare som är med i akademin får lära sig genom utbildningen, berättar Ola.

Ett tjugotal personer ingår i Kurs- och kongressakademin för tillfället och många av dem är med och skapar nästa års Framtidens Specialistläkarkongress som arrangeras i Malmö i september 2014.

- De yngre kommer med de bästa idéerna, de vågar ifrågasätta och orkar driva stora projekt. För oss som är lite äldre är det kul att inkludera fler i kongressteamet, det skapar hållbarhet på sikt.


Ledarskap, vetenskap och kommunikation

Ola började sin yrkesbana som sjukvårdsbiträde efter att han hoppat av skolan i 15-års åldern och har sedan arbetat som undersköterska, sjuksköterska och tog sedan läkarexamen 1990.

- Då var jag den yngsta underläkaren på kliniken och fick frågan från dåvarande klinikchefen Göran Nylander om jag ville forska och jag sa ja.

Sagt och gjort – ett par timmar efter jobbet varje dag arbetade Ola och Göran med forskningen, samtidigt som Ola hade småbarn hemma. Dessutom for de båda runt på kongresser i hela världen för att lära sig mer, skapa nätverk och arbeta med forskningen.

I snart 15 år har Ola arrangerat nationella ledarskapsprogram för specialistläkare i Bild- och Funktionsmedicin, långt innan ledarskap ingick som ett av de tre huvudspåren i reglerna för specialistläkarkåren. När de nya ST-reglerna kom 2006 var det enligt Ola ett ypperligt tillfälle att arrangera en kongress med inriktning på just specialistläkare där ledorden var Ledarskap, Vetenskap och Kommunikation. Den första kongressen Framtidens Specialistläkare gick av stapeln 2008 i Malmö och blev en dundersuccé.

- Det var mitt i prick! Hela Sveriges läkarkår törstade efter information om de nya ST-reglerna. Mycket av arbetet med kongresser handlar om trendspaning, att ligga i framkant och känna av vad som behövs och var efterfrågan finns.

Även utanför läkarsvängen har Olas arbete med kongresser nått stor framgång. År 2008 utsågs han av Malmö stad till Bästa Malmöambassadör och i våras fick han utnämningen Årets Eventskåning 2012 av Event in Skåne.

- Jag är en entreprenör och arbetet med kongresserna har gjort att jag kan göra det jag älskar – både arbeta med patienter som läkare och arrangera stora event.


Kvalitetsgranskning skapar hållbarhet över tid

Uppmärksamheten utanför sjukhusvärlden har öppnat portar både internt och externt och fördjupat samarbetet, till exempel med Malmö stad berättar Ola. I våras arrangerade han och hans team Nordens största kongress, Senior i Centrum, om äldre och vård i livets slutskede i Malmö. Totalt kom 6000 personer till arrangemanget och det parallella programmet för allmänheten.

- Istället för att avsluta det hela med en ”läkarfest” gjorde vi en stor gala som Lill Lindfors ledde. Allmänheten kunde köpa biljetter och det var helt slutsålt! Att välkomna ger ett stort mervärde och skapar en naturlig kontakt mellan profession och allmänhet. Det ska vi upprepa.

Han delar sin arbetstid mellan uppdragen som Regionöverläkare och som överläkare samt studierektor på Diagnostiskt Centrum på SUS i Malmö.

- Det är viktigt att vara tydlig gentemot sin arbetsgivare när man vill jobba med flera olika saker. Exempelvis får alla som deltar i Framtidens Specialistläkare skriva kontrakt med oss och arbetsgivaren som reglerar hur mycket och vad som ingår i kongressarbetet. Det gäller såklart att hela tiden leverera tillbaka och kunna visa upp positiva resultat. Kvalitetsgranskning av allt som genomförs skapar också hållbarhet över tid, säger Ola.

Flera av de som gått Kurs- och kongressakademins utbildningsprogram i Region Skåne har fått nya toppjobb tack vare sin utbildning inom akademin, berättar Ola.

- Förhoppningen är att de kommer tillbaka till sina avdelningar och arrangerar egna kurser och kongresser så småningom. Vi påminner ständigt alla att utbildning är en viktig del i produktionen.


En bra mix genererar bra idéer

Ola är en idéspruta utan dess like och tankeverksamheten tycks gå på högvarv för jämnan. Något som kostat honom en del utmed resans gång.

- Ibland har det blivit för mycket och då tappar jag förmågan att komma på nya idéer. Det är både bra och knasigt att vara doktor och kongressentreprenör på samma gång, säger han.

Han beskriver sitt arbete som att han har lika stor belastning hela tiden eftersom han hör hemma överallt och ingenstans. Han gillar att vara mitt i verksamheten och träffa patienter, möta AT- och ST-läkare och själv se vad som behövs.

- Det var ett tag som jag var på väg att hoppa av antingen läkartjänsten eller kongressjobbet, jag längtade efter enkelhet i livet.

En kollega påminde om att det är just mixen som är nyckeln till alla nya ”Olabandola-idéer”, så Ola valde att jobba vidare. Utmed vägen har han lärt sig vikten av att varva ner, sänka tempot emellanåt. Lugnet finner han i naturen och senaste tillskottet på fritidskontot är flugfiske där en äldre läkarkollega lärt honom grunderna. I stillheten och tystnaden kan Ola ladda energi och kommer på idéer.

- Flest nya grejer kommer jag på i badkaret. Jag har många gånger fått skynda mig upp och skriva ner dem. Numera antecknar jag i min mobil, det är väldigt smidigt.

Även om Ola insett vikten av att stressa mindre är prioriteringar i vardagen något som han fortfarande arbetar med.

- Åker ut och fiskar gör jag mest i fantasin – jag skapar mig sällan tid till det i vardagen.


Olas tips till de som vill arrangera kongresser och kurser:


Se till att ha arbetsgivare och omgivningen med dig. Bygg upp ett förtroende för det du vill göra och synliggör ditt arbete. Skriv kontrakt på vad som ingår i jobbet respektive kongressprojektet. Ge allt du kan och leverera det absolut bästa.
Omge dig med goda krafter. Bjud in dem till arbetet och tänk att ni är ett storband! Det är aldrig en one-man-show. Många personer krävs i ett kongressteam. Ge alla cred.
Skapa glädje! Det är viktigt att ha kärlek till det man gör och till de som är runtomkring. Det måste kännas att kongressjobbet är på riktigt och att ha respekt för allas insatser.




Faktaruta

Namn: Ola Björgell, "Olabandola".
Ålder: 51
Arbete: Regionöverläkare för AT & ST i Region Skåne. Docent i Medicinsk Radiologi samt ett adjungerat lektorat vid Lunds Universitet. Studierektor och överläkare vid Diagnostiskt Centrum på SUS i Malmö, Bild- och Funktionsmedicin, med ultraljud/interventionell radiologi som specialitet.
Familj: Fru Anette, två utflugna barn och hundarna Pixel & Elite.
Bor: Bunkeflostrand, strax söder om Malmö.
Bästa kongressminne: Världskongress i Sydney med "phlebology" som tema. Det var mitt första forskningsområde (tromboembolism) som öppnade dörrarna till mycket annat i denna värld.
Kopplar av: I fritidshus mitt i Skåne med skogspromenader och fiske. Försöker också sköta en rad i vinodling utanför Åhus.
Läser: Gärna böcker om livet och livsfilosofi. Kan fastna på en sida och fundera flera dagar - varje bok varar länge!
Ledord i livet: Det goda segrar alltid till slut!

Text: Wivan-Kristina Sandberg
Bild: Kristoffer Lindblad
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.049