23948sdkhjf

EU och näringslivet går samman för att investera 22 miljarder euro i forskning och innovation

Europeiska kommissionen, EU-länderna och Europeiskt näringsliv kommer under de kommande sju åren att investera mer än 22 miljarder euro i innovation för sektorer med högkvalitativa jobb. Det mesta av investeringarna kommer att gå till fem offentlig-privata partnerskap inom innovativa läkemedel, flygteknik, biobaserad industri, bränsleceller, vätgas och elektronik.
Forskningspartnerskapen kommer att stärka konkurrenskraften i EU:s näringsliv inom sektorer som redan tillhandahåller mer än fyra miljoner jobb. De kommer också att ge lösningar på stora samhällsutmaningar som inte blir lösta tillräckligt snabbt enbart av marknaden, som t.ex. minskandet av koldioxidutsläppen eller utvecklandet av nästa generation antibiotika (MEMO/13/669). Satsningen innehåller även förslag om att utvidga ett initiativ för att sammanföra forskning och innovationsinvesteringar i flygledningstjänsten (ATM) till stöd för det gemensamma europeiska luftrummet (IP/13/664).

- EU måste förbli ledande inom strategiska globala tekniksektorer som tillhandahåller högkvalitativa jobb. Denna satsning på innovation kombinerar offentlig och privat finansiering i just det syftet. Detta är en perfekt illustration av varför EU:s budget är en budget för tillväxt, säger EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

Ett föreslaget belopp på totalt åtta miljarder euro i investeringar från EU:s nästa program för forskning och innovation, Horisont 2020, kommer att säkra omkring tio miljarder euro från näringslivet och nästan fyra miljarder euro från EU-länderna.

- Dessa initiativ kommer inte bara att stärka vår ekonomi, de är också en investering i bättre livskvalitet. Samarbetet kommer att göra det möjligt för oss att hantera frågor som inget enskilt företag eller land kan hantera på egen hand, säger forskningskommissionär Máire Geoghegan-Quinn.

De fem offentlig-privata partnerskapen, de s.k. "gemensamma teknikinitiativen" (Joint Technology Initiatives, JTI), är följande:

· Innovativa läkemedel 2 (IMI2): ska utveckla nästa generations vacciner, läkemedel och behandlingar, t.ex. ny antibiotika (länk till faktablad)
· Bränsleceller och vätgas 2 (FCH2): ska öka användningen av ren och effektiv teknik inom transport, industri och energi (länk till faktablad)
· Clean Sky 2 (CS2): ska utveckla renare, tystare luftfartyg med betydligt mindre koldioxidutsläpp (länk till faktablad)
· Biobaserade industrier (BBI): ska använda förnybara naturresurser och innovativ teknik för miljövänligare dagligvaror (länk till faktablad)
· Elektroniska komponenter och system (ECSEL): ska öka Europas tillverkningskapacitet för elektronik (länk till faktablad och MEMO/13/673)

Bakgrund
De gemensamma teknikinitiativen är öppna för en lång rad industrier i Europa, inklusive små och medelstora företag, och alla typer av forskningsorganisationer kan ansöka om finansiering. Kommissionen har tagit fram de nya initiativen i nära samarbete med industrin, som i sin tur har åtagit sig att bidra med stora finansiella resurser. Viktiga ändringar har införts för att åtgärda kritiken om att de nuvarande initiativen är alltför komplexa och svåra att delta i.

De gemensamma teknikinitiativen för innovativa läkemedel, Clean Sky och bränsleceller och väte finns redan, medan elektronikinitiativet kommer att kombinera två nuvarande partnerskap. Biobaserade industrier är ett helt nytt initiativ. Nu behövs nya lagförslag för att fastställa initiativen inom ramen för EU:s nästa program för forskning och innovation, Horisont 2020, som också ska godkännas av Europaparlamentet och rådet.

I satsningen ingår också fyra offentlig-offentliga partnerskap mellan kommissionen och EU-länderna: nya behandlingsmetoder mot fattigdomsrelaterade sjukdomar, mätteknik för industriell konkurrenskraft, stöd för högteknologiska små och medelstora företag samt lösningar för att äldre och personer med funktionsnedsättning ska kunna leva säkert i hemmet.

Det meddelande från kommissionen som åtföljer lagstiftningsförslagen beskriver också hur kommissionen avser att stärka industrins engagemang i Horisont 2020 genom ytterligare offentlig-privata partnerskap, t.ex. för miljövänliga bilar, energieffektiva byggnader, framtidens fabriker, hållbara processindustrier, robotteknik och fotonik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11