Conrad, 29: ”Livet tar inte slut bara för att man har motgångar”
När Conrad Hildebrand var 16 år var han en av Sveriges mest lovande simmare, med stora ambitioner om en framtid som elitidrottare. Men livet kom att ta en ny vändning, när han under en rast i skolan skulle göra ett parkourhopp ut ur ett fönster.
I hoppet fastnade han med fötterna i fönsterkarmen och föll illa ned på marken utanför. Conrad bröt nacken och ådrog sig en ryggmärgsskada på nivå C6, vilket innebär förlamning från bröstkorgen och nedåt.
Trots den allvarliga olyckan har idrotten fortsatt vara ett viktigt ankare i livet. Han sadlade tidigt om till parasport och blev en framgångsrik spelare i det svenska landslaget i rullstolsrugby, som bland annat tog EM-silver 2017.
För cirka tre år sedan hittade han också tillbaka till bassängen och började satsa på ryggsim. I somras, tolv år efter den allvarliga olyckan, representerade han Sverige när han simmade i Paralympics.
Nu är han precis där han vill vara i livet, säger han i en intervju med Medtech Magazine. Lyckan går att ta på, när Conrad berättar om sommarens mästerskap.
– Jag behöver lära mig nya ord för att beskriva det. Det var perfekt, magiskt, helt otroligt.
Om vägen tillbaka efter en olycka för många är tung, har det för Conrad Hildebrand sett annorlunda ut. Redan på sjukhuset, direkt efter olyckan, lugnade han vännerna som kom på besök och sa att allting skulle gå bra. Nu vill han inspirera andra med sin föreläsning ”Att hantera motgångar”.
– Många ser det som en väldigt stor grej, när man skadar sig, och som en otroligt stor motgång. Det är väl en av de sakerna som jag personligen inte har tyckt, säger han och fortsätter:
– Dåliga saker händer alla i livet. Det är bara att min dåliga grej är väldigt tydlig visuellt, men alla har vi svårigheter i livet. Det är hur vi tar emot dem som påverkar oss som människor. Livet tar inte slut bara för att man har motgångar.
Som idrottare handlar det om att utvärdera varför misstag sker. Man bryter ner sitt ego och blickar framåt, för att göra bättre. Den inställningen berättar Conrad att han tagit med sig i vardagen.
Nu har jag bevisat för mig själv att jag lever det liv jag vill leva
Det finns ingen vits med att grubbla över det som varit, menar Conrad, och säger att han aldrig ångrat det som hänt. Genom åren har han däremot kunnat gräma sig över att han aldrig fick veta hur bra simmare han hade kunnat bli. Men när han nu hittat tillbaka till bassängen och sin hemmagren har han kunnat släppa även det.
– Med Paralympics känns det som att allt är klart. Nu har jag bevisat för mig själv att jag lever det liv jag vill leva.
Senare i år väntar VM i parasimning i Singapore och därefter tar han sikte på Paralympics i Los Angeles 2028. Innan dess, när han har tid över, passar han också på att återvända till rullstolsrugbyn. Nu elitsatsar han på parallella fronter och i vår siktar rugbylaget på en ny EM-medalj.
Conrad Hildebrand är en av talarna på Fokus Hjälpmedel i Göteborg 14-15 januari, där han håller sin föreläsning om att hantera motgångar. Där vill han ge inblick i sin historia och vad som har varit avgörande för den optimism som genomsyrar honom i dag. Dessutom passar han på att ta del av information om nya hjälpmedel.
– När man är nyskadad får man all information om vad som finns i hjälpmedelssektorn. Men över åren, eller om man är född med en skada, upplever jag att man faller mellan stolarna.
Hjälpmedel i vardagen som inte är absolut nödvändiga undviker Conrad, för att i möjligast mån leva som vilken 29-åring som helst. Men när han som elitidrottare har varit i behov av specialanpassade hjälpmedel, har han varit tacksam över kompetensen inom sektorn.
– Jag har ju en specialbyggd sportstol till rullstolsrugbyn. De är väldigt duktiga de här företagen som bygger dem. Det är fascinerande hur bra de kan göra det.
Artikeln är en del av vårt tema om Fokus Hjälpmedel.