Branschen: Ett större fokus på medtech i nya life science-strategin
Branschorganisationen för medicinteknikföretagen, Swedish Medtech, ser positivt på vad man uppfattar som ett ökat fokus på medicinteknik i strategin.
– Vi ser även positivt på de målsättningar som finns i strategin, till exempel målet att öka användningen av hälsodata för forskning och innovation och målet om ökad implementering av forskningsrön och innovation i klinisk praxis. Det är viktigt att regeringen så tydligt pekar ut life science-branscherna som viktiga för Sverige och vi ser nu fram mot att medverka i arbetet med att omsätta målen i handling, säger Swedish Medtechs vd Anna Lefevre Skjöldebrand till Medtech Magazine.
I den uppdaterade varianten av life science-strategin, som presenterades av regeringen på torsdagen, betonas bland annat kliniska prövningar, nationell digital infrastruktur, medicinteknik och precisionshälsa. Dessutom lyfts behovet av åtgärder för att Sverige ska bli mer attraktivt för direktinvesteringar från de stora läkemedels- och medicinteknikföretagen, och att skatteincitamenten för forskning ska förbättras, exempelvis genom förstärkt FoU-avdrag och mer attraktiva expertskatteregler.
– Det är viktigt både för samhällets produktivitet och för att svensk ekonomi ska stärkas i den globala konkurrensen. Ett nödvändigt instrument för att attrahera investeringarna är tidig användning av nya läkemedel. I strategin saknar vi den kopplingen och ser behov av komplettering för att ge förutsättningar för fortsatt forskning under ett läkemedels hela livslängd, säger Sofia Wallström, vd för Lif– de forskande läkemedelsbolagen, i en kommentar.
Det är bra, menar Lif, att strategin tydligt lyfter fram betydelsen av ett nationellt partnerskap för kliniska prövningar, och att det finns en insikt om att regelverken som omgärdar life science-området ständigt måste utvecklas för att kunna möta den snabba medicinska och tekniska utvecklingen.
Stiftelsen Forska Sverige välkomnar att den uppdaterade strategin prioriterar åtgärder för att främja excellens, långsiktig konkurrenskraft och stärkt patientnytta.
– Särskilt glada är vi över att strategin innehåller målsättningar för jämlik implementering av precisionsmedicin, bättre förutsättningar för kliniska studier och ökad användning av hälsodata, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för Forska Sverige.
Hon framhåller samtidigt att det för ett effektivt genomförande krävs resurser och påminner om att Danmarks nyligen uppdaterade life science-strategi innehåller en budget på 100 miljoner danska kronor per år under en fyraårsperiod.
– Vi ser fram emot att regeringens goda ambitioner genomförs, och utgår från att de, likt Danmarks regering, avsätter nödvändiga resurser för genomförandet av strategin, säger Anna Nilsson Vindefjärd.
Läs hela den uppdaterade nationella life science-strategin här:
Kraftsamling för excellens, långsiktig konkurrenskraft och stärkt patientnytta