23948sdkhjf

Arbetsterapeuter uppmanar: Återinför förskrivning av tyngdtäcken

Förskrivning av tyngdtäcken för personer med autism och adhd bör återinföras skyndsamt. Det skriver representanter för Sveriges Arbetsterapeuter i en debattartikel.

Det är företrädare från Sveriges Arbetsterapeuter i Västra Götaland samt Jönköpings län som uppmanar regionerna att återinföra möjligheten att förskriva tyngdtäcken. Det framgår i en debattartikel, som nyligen publicerats i bland annat Jönköpings-Posten, Borås Tidning och Ulricehamns Tidning.

Huvuddelen av landets regioner har plockat bort tyngdtäcken ur sitt sortiment av förskrivningsbara hjälpmedel, efter att SKR 2019 avrådde regionerna från att subventionera tyngdtäcken, med motivering att det saknas vetenskapligt stöd.

I Västra Götalandsregionen försvann möjligheten att förskriva tyngdtäcken 2021. I Region Jönköpings län försvann möjligheten att förskriva till vuxna i slutet på 2020 och snart försvinner också möjligheten att förskriva tyngdtäcken till barn och ungdomar i regionen.

"Detta har i hög grad drabbat personer som tillhör samhällets mest utsatta grupper, både ekonomiskt och socialt", skriver företrädarna som menar att arbetsterapeuternas protester och expertis har förbisetts.

Tidigare i år publicerade Socialstyrelsen nya riktlinjer, där användandet av tyngdtäcken rekommenderades för vissa grupper, vilket Medtech Magazine rapporterat.

”Vi i Sveriges Arbetsterapeuter uppmanar därför ansvariga beslutsfattare i Västra Götalandsregionen/Region Jönköpings län att skynda på återinförandet av möjligheten att förskriva tyngdtäcken till personer med adhd eller autism, men även att åter överväga detta för andra grupper med motsvarande problematik”, lyder uppmaningen i artikeln.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078