23948sdkhjf

AI-stöd ska underlätta kommunikation för personer med funktionsnedsättning

Att förstå texter och ansöka om stöd på kommuner och myndigheters webbsidor kan vara svårt för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Tre svenska kommuner utvecklar nu en AI-lösning som ska underlätta kommunikationen.

Förvaltningen för funktionsstöd i Göteborg har beviljats stöd från Vinnova för utveckling av ett AI-baserat kommunikationsstöd, skriver Göteborgs stad i ett pressmeddelande.

Deltar i projektet gör också Skellefteå kommun, Jönköpings kommun och statens forskningsinstitut RISE.

I projektet ska generativ AI användas för att bland annat transformera text till bild eller till tal. Tjänsten är webbaserad och kan användas enskilt, tillsammans med närstående, eller med personal inom LSS och skolor.

– Vi har sett att många personer med funktionsnedsättning har svårt att ta till sig information på webben och söka stöd via e-tjänster. Jag fick då en idé om en AI-lösning som gör om och individanpassar informationen efter varje besökares egen förmåga, säger Johan Twedberg, kommunikatör på förvaltningen för funktionsstöd i Göteborg, i ett pressmeddelande.

I Skellefteå kommun har liknande tankar väckts och tillsammans med RISE och Jönköpings kommun formades idén om att utveckla en AI-tjänst som anpassar och presenterar innehållet på utvalda webbsidor utifrån varje individs förmåga att ta till sig information.

När projektet går i mål hösten 2025 är förhoppningen att det ska finnas större möjligheter för personer med intellektuell funktionsnedsättning att själva kunna välja en daglig verksamhet, förstå sina rättigheter eller anmäla sig till stöd eller aktivitet via internet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109