23948sdkhjf

Vårdkonflikten fortsätter – fler går ut i strejk

På tisdagsförmiddagen utökades vårdstrejken. Ytterligare 1300 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor omfattas nu.

Vårdförbundet och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har ännu inte nått en överenskommelse i konflikten om arbetstidsförkortning och därmed utökades vårdstrejken klockan 11 på tisdagen.

I förra veckan togs runt 2000 medlemmar ut i strejk vid arbetsplatser vid Danderyds sjukhus och Södersjukhuset samt universitetssjukhusen i Region Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten, vilket Medtech Magazine tidigare rapporterat. Nu tas ytterligare 1300 medlemmar ut i strejk från de redan berörda regionerna samt i Region Värmland.

– Tyvärr vill arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Regioner inte förhandla med oss om kortare arbetstid. Men vi ger inte upp. Vi vill rädda vården och våra medlemmar vet vad de behöver – hållbara arbetstider för att orka. Risken är annars stor att många lämnar den offentliga sjukvården, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, i ett pressmeddelande.

Vårdförbundet varslade redan i maj om den utökade strejken, då omfattades även Region Västmanland. Men efter förhandlingar drogs strejkvarslet i regionen tillbaka i förra veckan. Även i Västra Götalandsregionen och vid Ystad Lasarett i Region Skåne justerades strejkvarslet och ett antal strejkåtgärder drogs ned på efter att regionerna hänvisat till att åtgärderna var samhällsfarliga.

I ett pressmeddelande skriver SKR att man lagt fram olika förslag de senaste veckorna men att Vårdförbundet står fast vid sina krav om förkortad arbetstid. 

− Vi ser att arbetstidsförkortning är fel väg att gå i nuläget. Bristen på rätt kompetens i vårdyrkena är stor och att korta ned arbetstiden gör det ännu svårare att ha tillräckligt med personal för att ta hand om alla patienter. Vi vill istället satsa på andra åtgärder, som att förebygga ohälsa, kompetensutveckling, karriärmodeller och uppgiftsväxling, säger Sten Nordin, vice ordförande förhandlingsdelegationen SKR och Sobonas föreningsstyrelse.

Den utökade strejken som bröt ut på förmiddagen omfattar bland annat vård- och hälsocentraler, ytterligare några sjukhus samt sjukhusrådgivningen och 1177 i tre regioner.

Region Skåne anser att strejken vid bland annat vårdcentralerna i Malmö och Lund är samhällsfarlig och begär att den avbryts. Det skrev regionen i ett pressmeddelande under tisdagen redan innan strejken trätt i kraft. Regionen har även kallat facket till förhandlingar om åtgärder vid Skåne universitetssjukhus. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079