23948sdkhjf

Vårdstrejken inledd

Klockan 11 på tisdagen inleddes vårdstrejken. Runt 2 000 medlemmar på sju av landets största sjukhus omfattas i det första skedet.

Det är runt 2 000 sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker som berörs i den första delen av strejken som bröt ut i dag.

Samtliga berörda arbetsplatser, samt undantag listas på Vårdförbundets hemsida.

Regioner och arbetsplatser

Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten är de regioner som berörs av strejken som trädde i kraft den 4 juni.

Den omfattar arbetsplatser på Skånes universitetssjukhus, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Karolinska universitetssjukhuset, Linköpings universitetssjukhus, Norrlands universitetssjukhus. Därutöver omfattas Danderyds sjukhus och Södersjukhuset på Sobonas avtalsområde.

Källa: Vårdförbundet

Medlarna har inte sett någon möjlighet att lägga fram ett bud, då parterna står fortsatt långt från varandra i konflikten.

Striden handlar framför allt om Vårdförbundets långsiktiga krav på kortare arbetstid, som bygger på att många medlemmar blir sjukskrivna eller arbetar deltid för att orka.

– Vår strejk handlar om patienterna. Det handlar om att rädda svensk offentlig sjukvård och samtidigt få möjlighet att orka jobba ett helt yrkesliv, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, i ett pressmeddelande.

I ett första steg vill Vårdförbundet se 75 minuters förkortad arbetstid per vecka.

Flera regioner går redan back miljardbelopp och arbetsgivarsidan, SKR och Sobona, menar att kravet skulle bli för dyrt.

– Arbetskraftsbristen är stor och prognosen är den förvärras under de kommande åren. Vården behöver varje medarbetare och att minska arbetstiden i stor skala kommer att slå mot patienterna och arbetsmiljön, säger Sten Nordin, vice ordförande förhandlingsdelegationen SKR och Sobonas föreningsstyrelse, i ett pressmeddelande.

SKR uppger i ett pressmeddelande att man tillsammans med Sobona under de senaste veckorna lagt fram flera olika förslag för att få till ett nytt avtal. Vårdförbundet har hittills sagt nej till förslagen och står fast vid sitt ursprungliga krav om arbetstidsförkortning.

Frågor och svar

Kan man vägra att strejka?
Ja, men risken är stor att du då utesluts ur fackförbundet.

Får man lön under strejk?
Ja, om du tillhör ett fackförbund får du strejkersättning motsvarande 100 procent av lönen. Medlemskap i Vårdförbundet från och med 31 maj ger rätt till ersättning redan 1 juni.

När slutar strejken?
När facket och arbetsgivaren kommer överens om ett nytt avtal, eller när strejkkassan är tom.

Källa: Vårdfokus

Förutom strejken som trädde i kraft den 4 juni, har Vårdförbundet lagt ett utökat varsel till den 11 juni som omfattar ytterligare 1 900 personer, vilket Medtech Magazine rapporterat. Där ingår även Region Västmanland och Region Värmland samt ett antal vård- och hälsocentraler.

På kongressen 2022 beslutades att Vårdförbundets konfliktfond, varifrån pengarna tas, ska vara 250 miljoner kronor, skriver Vårdfokus.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078