Lämnar tankesmedjan efter åtta år: ”Oerhört inspirerande att driva på innovation”
Hennes cv är långt och bland annat har Catharina Barkman kunnat titulera sig som ekonom, egenkonsult, departementsråd på Regeringskansliet, innovationsdirektör, budgetchef och utvecklingschef i Region Stockholm. Det var också inom regionen som hon fick upp ögonen för hälso- och sjukvård och life science.
– Där fick jag en god inblick i hälso- och sjukvårdssystemen i Sverige inte minst i Stockholm, berättar hon i en intervju med Medtech Magazine.
För åtta år sedan fick hon frågan från den ideella föreningen Forum för Health Policy, om hon ville kliva in i rollen som verksamhetschef. Svaret blev ja, och i sitt arbete har hon drivit tankesmedjan som verkar i syfte att stärka analysen av hälsopolitiken i Sverige. Hon beskriver uppdraget som fantastiskt, men har nu beslutat sig för att lämna över stafettpinnen i augusti.
– Det har varit oerhört inspirerande att hitta sätt att driva på innovation och förbättringar. En sak som jag tycker har varit särskilt viktigt är att hitta goda exempel på framgångsrik vård och omsorg, säger hon.
Ett tätt samarbete med medlemsorganisationer och forskarnätverk har bidragit till tankesmedjans leveranser av insiktsfulla rapporter, bloggartiklar och anordnade event.
För Catharina Barkmans del har arbetet särskilt präglats av det hon brinner för mest - evidens för vad som verkligen fungerar, resultatmått, utvärderingar och samhällsekonomisk nytta, för patienternas och skattebetalarnas skull. Med en granskande syn har hon strävat efter att stimulera förbättring av sjukvårdssystemets effektivitet.
– Det är något jag inte kompromissar med, för det är viktigt att driva på hela tiden. Vi måste få ännu högre kvalitet i vårt hälso- och sjukvårdssystem, till exempel när det gäller tillgänglighet och mindre rundgång för patienter i systemet.
En insats som hon uttrycker särskild stolthet över är hennes uppmärksammade rapport om onödig administration inom vården, som fick stort genomslag. Administrationen idag är onödigt betungande för vårdpersonalen och där behövs förbättringar, framgår det i rapporten. Hon är också nöjd med tankesmedjans anordnade utbildningsdagar, där många beslutsfattare, företagare, entreprenörer, studenter och personal dyker upp för kunskapsinhämtning.
Åt vilken riktning går utvecklingen inom svensk hälso- och sjukvård?
– Den går åt rätt håll skulle jag säga. Jag ser engagemanget som finns inom vården, många är besjälade av att göra ett bra jobb. Det finns mycket ljus, men det finns också hinder och krångel. Saker kan förbättras, till exempel genom förenklad administration, smidigare processer och mindre dagspolitisk styrning.
Nya innovationer, AI-baserade system och digifysiska vårdcentraler som avlastar och ökar effektivitet är punkter som hon tillägger på listan över positiva tillskott inom vården de senaste åren.
Vilka frågor hoppas du att tankesmedjan fortsätter driva när du nu lämnar?
– Att fortsätta driva på patientmakt och att ge patienterna en delaktighet, det är en sak jag tycker är viktigt. Samt att hela tiden ta pulsen på sjukvårdssystemet och regionerna och ställa sig frågan: Vad är det som gör att vissa klarar sig bättre och andra sämre när det gäller kostnad, resultat och tillgänglighet?
Catharina Barkman understryker att Forum för Health Policy är en viktig plattform för kunskapsinhämtning och en kraft för att stimulera förbättring. Efter att ha drivit frågorna i åtta år ser hon det nu som ett bra läge att sluta, och lämna livet öppet för en gångs skull.
Till hösten välkomnar tankesmedjan Region Sörmlands tidigare regiondirektör Jan Grönlund som ny verksamhetschef.
Artikeln är en del av vårt tema om Jobb & Karriär.