Företag med hyrsjuksköterskor rasar mot nytt avtal: ”Det handlar om liv”
Det är SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, som ska få ner andelen inhyrd personal i vården för att istället få fler fast anställda genom ett nytt bemanningsavtal. Detta för ökad stabilitet och lägre kostnader. Under 2022 slogs rekord i kostnaderna för hyrpersonal, totalt betalade regionerna nästan åtta miljarder kronor.
SKR har tagit fram ett nytt nationellt avtal, som bland annat innebär lägre ersättning när hyrpersonal anlitas. Men det kommer inte få den effekt man hoppas på. Det menar bland andra Sara Jakobsson, själv sjuksköterska i grunden, som gick vidare till att starta bemanningsföretaget Sveda & Värk som hyr ut sjuksköterskor.
– I en perfekt värld ska vi inte behöva finnas, regionerna ska vara så attraktiva arbetsgivare att jag som företagare hellre jobbar som sjuksköterska på Södersjukhuset. Men det har man inte lyckats med och personalen fortsätter fly, säger hon till Medtech Magazine.
– Hur ska vården klara sommaren? Då är de flesta regioner anslutna till avtalet. Det har varit ramaskri även tidigare somrar inom vården, då man ändå haft hyrsjuksköterskorna där för att ordinarie personal ska få semester och återhämtning. Hur ska det gå nu, med bibehållen patientsäkerhet?
Sara Jakobsson nämner högre lön och större frihet som några av de fördelar som gör att sjuksköterskor väljer att gå till bemanningsföretag.
– Regionerna lägger all kritik på hyrsjuksköterskorna och företagen, men vi finns för att de har misslyckats som arbetsgivare. De måste titta i spegeln, varför finns vi?
Hon är inte ensam om kritiken. I Facebookgruppen ”Nätverket för hyrsyrror” är uppfattningen densamma, rapporterar Svenska Dagbladet. Dessutom har en ny förening bildats i protest, Svensk konsultsjuksköterskeförening, med skarp kritik mot SKR.
Till Dagens Medicin säger föreningen att avtalet är ”farligt” och menar att det kommer att leda till ökad arbetsbelastning på fast personal, samt ökade patientskador.
– Det är lika hälsosamt att gå tillbaka i fast anställning i SKR som att ta upp ett begagnat tuggummi från plattan i Stockholm och tugga på, säger Cecilia Svanlid Thörn, en av initiativtagarna, till tidningen.
Sara Jakobsson säger till Medtech Magazine att det inte är rätt att försöka tvinga tillbaka sjuksköterskor, utan förändrade arbetsvillkor.
– De som väljer att gå privat har ju lämnat för att de är missnöjda med sin arbetssituation. I Norrland har man haft sådan kris att man behövt fri prissättning för att ens få in sjuksköterskor, har man en sådan kris har man inte den fasta personal som behövs på plats och är inte redo för den här förändringen.
Samtidigt som kritiken bland sjuksköterskor mot hyrstoppet växer kan Region Sörmland meddela att de har sparat stora belopp sedan de införde stoppet. De två regionerna införde stopp för hyrpersonal redan för ett år sedan, och har sedan dess sparat 354 respektive 338 miljoner kronor, uppger Dagens Medicin. Ingen av regionerna har ökad sjukfrånvaro eller ökad övertid. Magnus Johansson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Sörmland, säger till tidningen att man har ungefär 60 fler anställda sjuksköterskor och barnmorskor jämfört med för ett år sedan.
Men Sara Jakobsson anser att hyrstoppet sammantaget får förödande konsekvenser.
– Vi har hyrstopp och anställningsstopp, vem ska ta hand om patienterna? Avtalet innebär också extrema krav på oss, om vi begår tre fel så blir det karantän, vilket innebär att vi inte får leverera i den regionen i sex månader. Ett fel kan vara något så fjuttigt som en felaktig fakturareferens, säger Sara Jakobsson och fortsätter:
– Det duger inte att regionerna kommunicerar att det “kommer bli en tuff tid nu, sedan blir det bättre”. Det är liv vi pratar om.
Trots att det nya avtalet innebär försämrade villkor för de som i dag jobbar som hyrsjuksköterskor, exempelvis att lönen kan sänkas med omkring 15 procent på vissa håll enligt Sara Jakobsson, tror hon inte att hennes företag kommer att påverkas negativt. Detta eftersom de är ett förhållandevis litet bolag, med omkring 40 sjuksköterskor. Men på ett större plan är risken stor för att fler helt lämnar yrket, tror hon.
– Regionerna har ett gediget arbete framför sig för att vända det här, som medmänniska och medborgare i Sverige hoppas jag såklart att de lyckas.