23948sdkhjf

Fysioterapeuter tar strid för nationella taxan

Avveckla den nationella taxan, det föreslår en utredning som riksdagen ska ta ställning till nästa år. Förslaget oroar flera fysioterapeuter. En namninsamling mot förslaget är uppe i runt 3 000 underskrifter.

Den nationella taxan är en överenskommelse mellan Sveriges kommuner och regioner (SKR), Fysioterapeuterna och Sveriges läkarförbund, samt fastställs av regeringen. Det är via denna som privatpraktiserande läkare och fysioterapeuter får ersättning.

Men systemet har länge setts föråldrat, vilket Medtech Magazine tidigare skrivit om. En utredning vars syfte var att utreda hur småskaliga hälso- och sjukvårdsverksamheter kan anslutas till offentligt finansierad vård föreslår att systemet med den nationella taxan ska avvecklas till slutet av 2025, med en övergångsperiod till 2032.

Fack- och professionsförbundet Fysioterapeuterna är skeptiska till förslaget. I en remiss skriver det att taxan inte bör avvecklas förrän ett nytt fungerande upphandlingssystem finns och att tidsramen som är satt är för kort för att detta skulle vara möjligt. 

Idrottskademottagningen i Landskrona är några av de som också är oroliga, rapporterar Landskrona Direkt.

– Vem vågar satsa i de befintliga klinikerna eller starta nytt nu när sådana förslag läggs fram utan att ett nytt fungerande ersättningssystem är på plats, säger sjukgymnasten Tomas Mårtensson, till tidningen.

Han tycker att det är konstigt att ett alternativ till den nationella taxan inte presenterats. Och det är flera än honom som motsäger sig förslaget en kampanj på nätet har samlat in runt 3000 namnunderskrifter.

– Frågan är vart vi ska ta vägen och inte minst våra patienter, säger Tomas Mårtensson, till Landskrona Direkt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078