23948sdkhjf

Besked om nationella taxan dröjer - "Pina för våra medlemmar"

Framtiden för den nationella taxan är fortsatt oklar. En utredning som tittat på frågan överlämnade sina förslag den 15 maj, men de ska utredas vidare på departementsnivå och väntas bli presenterade först under andra halvan 2024.

Privatpraktiserande läkare och fysioterapeuter får ersättning via den så kallade nationella taxan. Den bygger på en överenskommelse mellan Sveriges kommuner och regioner (SKR), Fysioterapeuterna och Sveriges läkarförbund, och fastställs av regeringen.

Men parterna har länge tyckt menar att systemet som reglerar villkoren är föråldrat och behöver göras om. Frågan har utretts flera gånger, dock utan att frågetecknen kring taxans framtid rätats ut.

– Vi beklagar att det drar ut så på tiden. För våra medlemmar är det här en pina. De har levt med osäkerheten i mer än tio år nu och det gör ju att man inte vågar satsa, vilket inte heller blir bra ur kompetensförsörjningssynpunkt, säger Fysioterapeuternas ombudsman Marie Granberg till tidningen Fysioterapi.

Ingela Lundholm Tengvall, ordförande i Fysioterapeuternas råd för företagande, håller med.

– Att inte ha ett hum om vad som skulle kunna ske, och när, tycker jag utifrån ett hälso- och arbetsmiljöperspektiv är en katastrof. Ska man våga köpa dyr utrustning? Investera i nya lokaler? Skriva på hyresavtal på åtta år? Utan konkreta förslag vet vi inte vilket håll det lutar åt, säger hon till tidningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078