23948sdkhjf

Elon Musks hjärnchip får grönt ljus för att testas på människor

Ett implantat som ska göra det möjligt att styra datorer med tankens kraft. Nu har Elon Musks Neuralink fått klartecken för kliniska studier med sitt hjärnchip på människor – och söker försökspersoner.

Det må låta som något ur en sci-fi-film. Ett implantat i form av ett chip, kallat N1, ska opereras in i hjärnan med en egenutvecklad robot och göra det möjligt att skriva och styra en muspekare på en dator – enbart genom att tänka. 

Implantatet ska kunna spela in och överföra hjärnsignaler trådlöst till en app som i sin tur läser av rörelseintention, enligt bioteknikbolaget Neuralink.

Entreprenören och grundaren Elon Musk, även en av världens rikaste människor, har inte snålat på utfästelser av vad hans bolag kan möjliggöra i framtiden. Bland annat hävdar han att blinda kan få tillbaka synen och paralyserade kontroll över sina kroppar. 

Hur det blir med det återstår att se, men företaget har nu fått grönt ljus för att påbörja sin första kliniska studie på människor.

“En banbrytande prövning av medicinsk utrustning för vårt fullt implanterbara, trådlösa hjärn-datorgränssnitt”, med företagets egna ord.

Neuralink grundades 2016 och har fram till nu testat implantatet på djur. Den nya studien, som ska pågå i sex år, kommer i första hand rekrytera patienter med tetraplegi. Alltså personer som lider av förlamning på grund av ALS eller ryggmärgsskada. Färre än tio personer kommer att ingå i studien.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063