23948sdkhjf

Från Ålands hav till ett självtest för litium

Ett möte på Ålands hav för fyra år sedan resulterade i utvecklingen av ett självtest för litiumnivåer i blodet. Förhoppningen är att testet i framtiden ska vara användbart för individer med bipolär sjukdom.

Allt började för ungefär tio år sedan när Niclas Roxhed, föreståndare på Medtechlabs och docent vid KTH, började arbeta med Olof Beck, professor vid Karolinska institutet. Samarbetet ledde till utvecklingen av en produkt för egenprovtagning av blod. Det är ett så kallat DBS-kort (Dried Blood Spot) där en specifik mängd blod torkas vilket gör det lättare att exempelvis bestämma läkemedelskoncentrationer. Kortet lanserades 2019 av företaget Capitainer.

Samma år blev Niclas Roxhed inbjuden som föreläsare till en Ålandskryssning med forskartema.

– Jag var lite skeptisk till en början att delta men jag bestämde mig för att ställa upp till slut ändå, säger Niclas Roxhed.

Där stötte han på Lena Backlund, överläkare och psykiatriker som forskar på bipolär sjukdom vid Karolinska institutet. Hon hade lyssnat på Niclas Roxheds föreläsning som handlade om den teknik han varit med och utvecklat.

– Hon undrade om man skulle kunna använda den här tekniken på patienter med bipolär sjukdom som tar litium. Detta för att kunna mäta litiumnivåerna i blodet mycket mer frekvent än vad som görs idag, berättar Niclas Roxhed.

Det är lätt att man över- eller underdoserar.

Litium används som en humörstabiliserande behandling av bipolär sjukdom och minskar episoder av depression och mani. Men problemet med litium är att det har ett väldigt smalt terapeutiskt fönster.

– Det är lätt att man över- eller underdoserar. Så man måste ha väldigt bra kontroll på vad patienterna har för nivå av litium. Blir det för högt blir det toxiskt.

På grund av detta behöver patienter som tar litium ta blodprov på sjukhus var tredje till sjätte månad för att undersöka litiumnivåerna och doseringen. I många länder där rutinmässiga kontroller inte kan genomföras på grund av begränsade resurser och infrastruktur är litiumbehandling inte möjligt.

Tanken med testet som Niclas Roxhed och hans grupp nu utvecklar är att patienter med bipolär sjukdom ska kunna mäta litiumnivåerna i blodet själva. Än så länge har endast en prototyp utvecklats som inte testats på patienter än.

Men tekniken att ta blodprov med DBS-kort för att sedan mäta litiumnivåerna på en klinik har testats inom ramen för en studie som publicerades tidigare i år. Totalt 39 patienter med litiumbehandling deltog. Resultaten var lovande enligt forskarna.

– Vi har hållit på med den tekniska utvecklingen i ett och ett halvt år. Framåt hösten och nästa år kommer vi göra tester på affektiva mottagningen med litiumpatienter. Sista fasen skulle vara att verifiera att denna metod med hemprovtagning fungerar för den här patientgruppen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109