23948sdkhjf

Tre tävlar om medtech-pris – här är finalisterna

Ett antikroppstest, en AI-lösning för MS-diagnostik och en transportbox för mänskliga hjärtan tävlar om årets Medtech4health Innovation Award.

Priset ska uppmärksamma goda förebilder när det gäller att implementera medicinteknik i vardagen, och de tre finalisterna har valts ut bland ett ovanligt stort antal nominerade bidrag.

– Det är fantastiskt roligt att se så många bra och spännande nomineringar till årets Medtech4health Innovation Award. Här finns många exempel på olika medicintekniska lösningar som förbättrar vardagen för både vårdpersonal, patienter och närstående, säger Lena Strömberg, programdirektör för Medtech4health, i ett pressmeddelande.

Bland de tre utvalda bidragen återfinns en metod för egenprovtagning för antikroppar mot covid-19, som utvecklats av tre forskare vid Umeå universitet: docenterna Mattias Forsell och Johan Nordmark samt biomedicinska analytikern Julia Wigren Byström.

De tog tidigt under pandemin fram en känslig metodik för analys av antikroppar i kapillärt blod och serum, och kommersialiserade den inom nystartade företaget Xerum, som Medtech Magazine tidigare berättat.

Testet har använts av såväl Region Västerbotten som Folkhälsomyndigheten för egenprovtagning.

Julia Wigren Byström, som även är vd för Xerum, säger i ett pressmeddelande att hon är mycket glad över nomineringen.

– Det är extra roligt att det är ett pris med fokus på patientnytta, för det är något vi verkligen brinner för.

De övriga två utvalda bidragen är:

+ En hjärtbox för säkrare transport av hjärtan inför transplantation, utvecklad av tidigare professorn och överläkaren Stig Steen samt Johan Nilsson, överläkare och lektor på Skånes universitetssjukhus respektive Lunds universitet. Hjärtboxen ska kunna tredubbla tiden som ett människohjärta kan förvaras utanför kroppen utan att ge komplikationer för patienten. Tekniken har kommersialiserats av företaget Xvivo.

+ Ett AI-verktyg för tidigare och mer precis diagnostik av MS-patienter vid MR-undersökningar, som tagits fram av bland andra Tobias Granberg, sektionschef vid Neuroradiologi på Karolinska Universitetssjukhuset. Med tekniken går det även att upptäcka försämringar tidigare och med större precision. Verktyget används idag rutinmässigt som ett diagnostiskt stöd vid Karolinska universitetssjukhuset.

Vinnaren av Medtech4health Innovation Award tillkännages den 23 maj.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078