23948sdkhjf

Drönare med hjärtstartare – när varje sekund kan betyda allt

Vid ett plötsligt hjärtstopp minskar chansen till överlevnad för varje sekund och minut som går. Men en drönare försedd med hjärtstartare skulle kunna spara ovärderlig tid – och rädda liv.  

 Även om vi bara skulle dubbla överlevnaden så är ju det en enormt stor sak – för individen, för närstående, för samhället, säger Andreas Claesson, ambulanssjuksköterska och huvudansvarig forskare i projektet Drönare med hjärtstartare.  

Varje år drabbas omkring 6 000 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp, och bara omkring en tiondel av dem klarar sig. Nyckelfaktorn när hjärtat stannar är tid – och allt som oftast kommer hjälpen för sent.  

För Andreas Claesson, som arbetat inom ambulanssjukvården i närmare två decennier, blev det allt tydligare att något måste göras.  

 Vi försöker göra vad vi kan, men kommer tyvärr väldigt ofta för sent vid hjärtstopp. Det är sällan ambulanssjukvården räddar liv, i 90 procent av fallen får vi tända ett ljus och ta hand om närstående istället.  

Erfarenheter visar att om det finns en hjärtstartare att snabbt tillgå – som det idag ofta gör på till exempel gymmet eller ishockeyarenan – kan överlevnaden komma upp i 50-70 procent.  

Men merparten av alla plötsliga hjärtstopp sker i hemmen, och det är här drönarna kommer in i bilden.  

Scenariot kan se ut så här:

Någon ramlar ihop i hemmet, och efter den första paniken ringer en närstående 112. 

Larmcentralen larmar ut två ambulanser, men även drönaren. Snabbt begärs ett godkännande från flygledningen, och drönaren beger sig på 70 meters höjd iväg mot samma mål som ambulanserna, fast fågelvägen.

Väl framme går drönaren ned på 30 meters höjd, och en hjärtstartare vinschas ned. Larmoperatören instruerar per telefon personerna på plats att springa ut och hämta den röda väskan som nu ligger och piper utanför dörren. Med en strömstöt får man igång hjärtat och fortsätter med hjärt-lungräddning tills ambulansen kommer fram ett par minuter senare.  

 Varje minut man tjänar i det tidiga skedet ökar chansen till överlevnad med 7-10 procent, säger Andreas Claesson, som idag arbetar som docent vid Hjärtstoppcentrum på Karolinska institutet, och dessutom är ordförande för Svenska rådet för hjärt-lungräddning.  

För att pröva drönarnas effektivitet i skarpt läge genomfördes i somras en troligen världsunik klinisk studie i Göteborgsområdet i samarbete mellan Hjärtstoppcentrum, SOS Alarm AB, Västra Götalandsregionen och företaget Everdrone. Tre drönarsystem med hjärtstartare, utplacerade i varsin sektorkunde då nå totalt cirka 80 000 invånare i Fiskebäck, Torslanda och Kungälv. Undantag gäller i mörker och vid regn, då drönarna för närvarande inte kan flyga.  

Studien har ännu inte publicerats, och resultaten är inte offentliga.  

 Men övergripande kan jag säga att systemet fungerar precis som planerat. Vi har väldigt goda resultat, och ser fortsatt stor potential i det här. Det gör att vi nu går vidare med nästa studie, som vi planerar att starta i början av maj, säger Andreas Claesson.

Artikeln är en del av vårt tema om Akut- och ambulanssjukvård.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078