23948sdkhjf

Rekordmånga väljer att studera till arbetsterapeut: ”Glädjande”

Antalet personer som valt arbetsterapeututbildning som sitt förstahandsval till höstens antagning har ökat med 45 procent jämfört med förra året. Det står klart när ansökningsperioden stängde i förra veckan.  ”Det är glädjande att personer vill jobba inom välfärden”, säger Ida Kåhlin till Medtech Magazine.

Enligt Sacos årliga rapport om framtidsutsikter, som släpptes tidigare i våras, råder det liten konkurrens om jobben för arbetsterapeuter. På fem års sikt förväntas efterfrågan på arbetsterapeutiska insatser öka ytterligare. Sveriges Arbetsterapeuters förbundsordförande Ida Kåhlin bekräftar bilden.

– Det råder stor brist på arbetsterapeuter i hela Sverige och vi har jätteutmaningar framför oss. Det är därför glädjande att se att personer vill jobba inom välfärden, för vi räcker inte till som det är nu, säger hon till Medtech Magazine.

De senaste åren har statistiken uppvisat ett sjunkande söktryck, men till hösten har en tvärvändning skett när rekordmånga har sökt arbetsterapeut som sitt förstahandsval, hela 907 stycken. Det är en klart högre siffra än de senaste tio åren, och en ökning 45 procent jämfört med föregående år, visar siffror som Sveriges Arbetsterapeuter tagit fram.

Vad tror du ökningen beror på?

– Man ska inte sticka under stolen med att rapporter om framtidsutsikter är viktiga och påverkar studieval. Men jag tror också det är avgörande att det finns ytterligare utbildningsorter att välja till hösten, med ett nystartat arbetsterapeutprogram i Uppsala och ett nytt campusområde i Ronneby, säger Ida Kåhlin.

Samtidigt betonar hon att även om man inte inkluderar de som ansökte till det nya programmet i Uppsala, så är ökningen fortfarande 34 procent.

Siffrorna är en ljusning, men samtidigt är svårt att säga om det är en trend som kommer hålla i sig. Ida Kåhlin

Kåhlin konstaterar att många som väljer att studera till arbetsterapeut tenderar att vara något äldre när de påbörjar utbildningen. Det är därför viktigt att kunna erbjuda utbildningen på flera lärosäten, samt på distans, för att nå personer som inte har möjlighet att flytta till de stora studieorterna, säger hon.

Att antalet sökande ökar är viktigt för att möta utmaningar som svensk välfärd står inför. I Sacos rapport framhålls att många arbetsterapeuter arbetar med äldre och att Sverige står inför en demografisk utveckling med en åldrande befolkning. Även omställningen till god och nära vård innebär fler förebyggande och hälsofrämjande insatser, inte minst inom den kommunala hälso- och sjukvården. Parallellt med dessa faktorer efterfrågas arbetsterapeuters kompetens inom nya områden, till exempel inom företagshälsovården och i skolan.

Fler nyexaminerade arbetsterapeuter är också nödvändigt för att behålla de som idag jobbar inom yrket, eftersom bristen på kollegor i många fall orsakar dålig arbetsmiljö, säger Ida Kåhlin.

– Siffrorna är en ljusning, men samtidigt är svårt att säga om det är en trend som kommer hålla i sig. Men det är definitivt ett steg i rätt riktning.

Vad krävs för att trenden ska hålla i sig?

– Det krävs att vi synliggör arbetsterapeut som ett framtidsyrke, samt vilken bredd av möjligheter som finns inom professionen idag. Men det krävs också att arbetsgivare verkar för att vara attraktiva arbetsplatser där de anställda ges bättre förutsättningar, avslutar hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047