23948sdkhjf

Fredrik Ekdala fick Parkinson vid 45: ”Inte värre än att få barn”

När Fredrik Ekdala diagnostiserades med Parkinsons sjukdom tog det en kvart innan han bestämde sig för att vända det till sin fördel. Nu vill han hjälpa andra att hantera motgångar i livet.

– Jag gick fel en gång och hamnade på amatörteater. Så blev jag förälskad i en tjej där. Det har jag att tacka för mycket.

Komiker, musiker, radiopratare, föreläsare. Fredrik Ekdala, 57, från Kristianstad har många strängar på sin lyra. Att det blev så, tror han själv beror på just den där gången han gick fel.

– Det fick mig att gå “all in” på improvisationsteater, där övar man sig på att säga ja. Man utgår från nya förutsättningar som någon annan har bestämt och gör något av det. All den träningen har nog gjort att hjärnan även fungerar så privat, jag ser möjligheter där andra ser motgångar.

Det var som 45-åring som Fredrik Ekdala fick diagnosen Parkinsons sjukdom. Redan ett decennium tidigare hade en kollega på radion reagerat på att han skakade med koppen under morgonkaffet.

– Jag började märka själv att jag inte träffade knapparna om jag skrev ett sms i affekt. Effekten blev ju att jag inte skrev de sms:en så det var ju bra, säger han och skrattar.

Han trodde att han kanske hade essentiell tremor, som sin mamma. En åkomma som förvisso är obotlig men också ofarlig. Men, när hans pappa diagnostiserades med Parkinsons sjukdom bokade han en läkartid. 

– Man är bra på att tala om för andra att de ska söka vård, själv tänker man hela tiden: “nästa vecka”. Jag hade fortfarande bilden att man inte får Parkinson förrän man är åtminstone 70, så det blev en chock.

En kvart efter beskedet, på parkeringen utanför vårdcentralen, for tankarna dock iväg till något få nog kan föreställa sig i det läget.

– Jag tänkte: ”jag kan ju föreläsa om det här”! 

Han hade redan turnerat med en föreläsning om positivt tänkande och insåg att diagnosen var ett bra exempel på hur man kan hantera svårigheter.

– Jag hade kunnat dra på en offerrock och tyckt synd om mig själv i tre år. Men jag har tränat min hjärna att se motgångar som möjligheter.

Hur förändrades livet?

– Inte så värst mycket. Jag blir hjärntrött så jag behöver lite pauser. Det är som en tyst partner man hela tiden har med sig som man måste ta hänsyn till. Eller så väljer man att skita i det och tar konsekvenserna.

Det är som en tyst partner man hela tiden har med sig som man måste ta hänsyn till

Fredrik Ekdala säger att många i hans närhet reagerade genom att tycka synd om honom: “Nu kan du inte göra det du vill”.

– Men mitt liv förändrade sig mycket mer när jag blev pappa. Då var det ingen som sa ”stackars dig som fått en dotter, nu kan du inte göra som du vill”. Att få diagnosen var inte värre än att få barn, säger han och skrattar.

Att snabbt anpassa sig till nya förutsättningar var något Fredrik Ekdala redan praktiserat. Som när han tackade ja till att bli coach och motivera ungdomar i en stor satsning i Region Skåne. Eller, när han tackade ja till att ställa upp på en standup-klubb. Eller, när han utan erfarenhet tackade ja till jobbet i morgonstudion på Radio Kristianstad.

– Många tänker “nej, jag kan inte”. Men jag tänker att om jag får frågan så är det för att personen tror att jag kommer att klara det.

Inställningen tog också Fredrik Ekdala till scenen under en forskarkonferens för södra Sverige och Köpenhamn. Egentligen skulle han vara moderator, men när han berättade vad han själv brukar föreläsa om fick han en egen programpunkt.

– Jag pratade om serendipitet, förmågan att se möjligheter när det inte blir som man tänkt sig. Penicillinet var ju ett misstag från början. Ja, där stod jag och berättade för forskare om hur man ska forska.

Många kanske skulle hindras av rädsla eller dålig självkänsla?

– Haha, ja, när jag stod på scen kände jag “vad gör jag här?”. Det har varit ett par sådana tillfällen där jag varit på djupt vatten. Men det har gått bra ändå.

Rädsla ska inte styra livet, enligt Fredrik Ekdala. På samma sätt resonerar han kring Parkinson. Den senaste tiden har sjukdomen gjort att han börjat stamma.

– Å ena sidan försörjer jag mig genom att prata inför människor, så det är ju synd. Men, å andra sidan får jag ju tid att skriva alla pjäser som jag inte hunnit med. När det här inte går längre ska jag bli författare.

Den 22-23 maj medverkar Fredrik Ekdala på mässan Fokus Hjälpmedel i Skåne, med föreläsningen “När livet inte blir som man tänkt sig”. Han vill få människor att se svårigheter ur ett nytt perspektiv.

– Jag vill ruska om lite i huvudet på folk. Ingenting har blivit som jag tänkt mig och det går det med. Jag gifte mig när jag var 24 och skiljde mig också när jag var 24 exempelvis, det var inte som jag tänkt mig, säger han och skrattar.

Du har levt mycket?

– Ja, det blir ju så när man tackar ja till allt möjligt. Om det är något man innerst inne vet bara kommer att stjäla energi ska man säga nej. Men är du minsta nyfiken: säg ja.

Se mer om eventet Artikeln är en del av vårt tema om Fokus Hjälpmedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078