23948sdkhjf

Kan ni ingå ett innovations-partnerskap?

Partnerskap är ett fruktbart sätt att upphandla, skriver Louise Strand, direktör på koncerninköp Region Skåne.

Regioner och landsting efterfrågar i allt högre utsträckning nya lösningar för att hantera sina behov eller utmaningar. Den pågående digitaliseringen möjliggör till exempel en stor omställning för sjukvården. Region Skåne vill bli Sveriges ledande region i att utveckla, erbjuda och använda digitala tjänster inom hälso-och sjukvården. Regionen ser en stor potential i utveckling av e-hälsa som kan bidra till nya lösningar som förbättrar kvalitet, patientsäkerhet, tillgänglighet och leder till en mer effektiv användning av resurserna. E-hälsa har också identifierats som ett utvecklingsområde som kan bidra till innovation och tillväxt.

Flera olika förfaranden kan användas för att upphandla nya och innovativa lösningar såsom konkurrenspräglad dialog och öppet förfarande.

Vi i Region Skåne har nyligen avslutat en innovationsupphandling där vi upphandlade en produkt som inte existerade dessförinnan, ett miljövänligt engångsförkläde till sjukvården. Processen i sig var innovativ med dialogmöten, seminarium om nya material, anbudsskola för oerfarna anbudsgivare, en industridesigner som visade på möjlig utformning, utvärdering av klimatpåverkan, coachande förhandling och testpanel i vården som säkerställde en produkt som fungerar i praktiken. Resultatet blev en produkt med 91 procent förnybart material och en minskning av koldioxidutsläppen med 250 ton per år. Det motsvarar ungefär 33 varv runt jorden med en medelstor bensindriven bil. En bonus var också att ett skånskt företag vann upphandlingen vilket har resulterat i nya arbetstillfällen i Skåne hos leverantören och underleverantörer.

En av våra lärdomar efter att ha genomfört processen är att en stor del av produktutvecklingen genomfördes efter det att avtal hade ingåtts. Interaktion mellan inköp, leverantör och sjukvården var kritisk för att få fram en bra produkt. En testpanel som bestod av vårdpersonal på olika kliniker testade flera prototyper i klinisk miljö. Både förpackning och förkläde vidareutvecklades och förbättrades efter att avtal tecknades. Vinnande entreprenör har framhållit att det går att utveckla en produkt till 95 procent på egen hand men de sista fem procenten behöver göras tillsammans med slutanvändare för att få ett bra resultat.

Vi upphandlade miljövänliga engångsförkläden till vården genom ett förhandlat förfarande.

Vi i Region Skåne arbetar nu med en innovationsupphandling av fallprevention. Vi söker upphandla innovativa lösningar för att minska risken för att patienter ramlar och skadar sig på våra sjukhus. Lösningen kan komma från större eller mindre företag i olika branscher, vara avancerad eller enkel, bygga på IT eller arbetsprocess.

Fallolyckor är den olyckstyp som leder till flest dödsfall, flest antal inläggningar på sjukhus och flest antal besök på akutmottagningar. Under 2013 omkom 1 662 kvinnor och män, pojkar och flickor i fallolyckor, över 70 000 blev inlagda i sluten sjukhusvård och över 270 000 uppsökte ett akutsjukhus efter att ha skadats i fallolyckor. Fallolyckor är också en av de olyckstyper som ökar snabbast av alla. Samhällskostnaderna för fallolyckor uppgick år 2012 till 24 600 000 000 kronor.

Varje dag dör fyra äldre till följd av en fallolycka, och 135 personer skadar sig så allvarligt att de blir inlagda på sjukhus. Äldre människor är på grund av de funktionsnedsättningar som åldrande och sjukdom orsakar samt undernäring och olika typer av medicinering både mer utsatta för och mer sårbara vid fallolyckor.

Även patienter inlagda på sjukhus skadar sig. Under 2015 rapporterades 2000 incidenter inom Region Skånes slutenvård. Några av dessa ledde till blåmärken och värk, flera till benbrott och slutligen även ett till dödsfall.

Vi upphandlar nu lösningar för fallprevention genom förfarandet konkurrenspräglad dialog. Genom de nya upphandlingslagarna som började gälla januari 2017 infördes ett nytt förfarande, innovationspartnerskap. Syftet med införandet är att främja innovationer. Processen liknar förhandlat förfarande men avser valet av en leverantör eller flera leverantörer, inte lösningen. Lösningen utvecklas sedan med den valda leverantören. Förfarandet får bara användas om det vi efterfrågar inte finns tillgängligt på marknaden.

Vi får endast ingå innovationspartnerskap med leverantör som bedriver separat forsknings- och utvecklingsverksamhet. Kravet följer av EU-direktivet och har nu skrivits in i den svenska lagstiftningen. Jag upplever inte att innebörden av kravet är fullständigt klart och tydligt. Forsknings- och utvecklingsverksamheten ska vara separat och inte en del av den löpande produktionen men borde kunna bedrivas i nära anslutning till den. Jag upplever det som en hårfin skillnad mellan nära anslutning och vara en del av. Möjligen behöver inte den separata forsknings- och utvecklingsverksamheten bedrivas innan partnerskapet ingås men här ser jag en risk att upphandlande myndigheter ställer krav på att verksamheten bedrivs innan tilldelningsbeslut för att minska risk för överprövning.

Vi analyserar nu vilket förfarande som vi ska använda vid nästa Innovationsupphandling. Förhandlat förfarande, konkurrenspräglad dialog eller kanske innovationspartnerskap. Vilket förfarande leder till bäst resultat utifrån aktuellt behov?

Är ni kvalificerade för att ingå innovationspartnerskap? Har ni förmåga att bedriva långvariga forsknings- och utvecklingsprojekt och samtidigt förmåga att utveckla produkten kommersiellt? Och har ni en separat forsknings- och utvecklingsverksamhet, som dessutom bedrivs i nära anslutning till den löpande produktionen? I så fall är ni redo när upphandlande myndigheter bjuder in till innovationspartnerskap.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094