23948sdkhjf

Ny rapport: Bortom IT

Anders Ekholm har kommit med tre uppmärksammade rapporter om framtidens samhälle, hälsa och sjukvård. Här sammanfattar han innehållet i den fjärde rapporten Bortom IT - om hälsa i ett digitalt samhälle.


Teknologi är resultatet av ett samhälles utveckling och en katalysator för dess utveckling, skrev sociologen Benjamin R Barber. Det vill säga teknologin påverkar oss i samhället, hur vi gör saker och vilka värderingar vi har, vid sidan av de mer uppenbara effekterna som ökad livskvalitet och produktivitet. Egentligen är det teknologin som står bakom de senaste två hundra årens makalösa förbättring av människans livsvillkor. Välfärdssamhället skulle helt enkelt inte kunna existera utan denna teknologiska revolution. Trots det finns det ännu inget politiskt parti som har en politik för teknologi. Särskilt inte samhällsteknologi, dvs. teknologi i samhällets tjänst.

Många politiska förslag och åtgärder syftar tvärtom att begränsa teknologin. Teknik är inte ond eller god, det är däremot människans användning av den, så en kontinuerlig diskussion om dess användande är ofrånkomlig.

Men ett gryende intresse för digitalisering av även den svenska offentliga sektorn kan skönjas, och många initiativ och öar av teknologisk utveckling finns nu i den offentliga sektorn. Sakta börjar olika initiativ för infrastrukturen, för att koppla ihop samhällets dataströmmar nu ge resultat.

Man kan se datorer överall t utom i produktivitetsstatistiken, skrev Robert Solow på 80-talet om den amerikanska ekonomin. Men på 90-talet tog sedan produktiviteten ett språng, och löste det som kallades produktivitetsparadoxen.

Nu när fokus ligger på IT, på att köpa nya stora system, att försöka få till standardiserade digitaliserbara processer, termer och möteskanaler, kommer antagligen kvalitet och produktivitet inte påverkas särskilt mycket. Antagligen kommer några att snart ifrågasätta alla miljoner som läggs på systemupphandlingar och transoperabilitetsarbete. Men saken är den att den första versionen av system ofta inte får särskilt stora effekter. Ibland kan det till och med bli sämre, innan det blir bättre.

Denna rapport försöker beskriva situationen då IT som sådant inte längre är den viktiga frågan utan fokus kan läggas på kontinuerligt lärande och utveckling.

Text: Anders Ekholm

________________________________________________________

Rapporten släpptes nyligen av Institutet för Framtidsstudier. Här hittar du rapporten Bortom IT .

Tidigare rapporter

LEV-projektets två rapporter på uppdrag av Socialdepartementet: Den ljusnande framtid är vård och Empati och High tech .

Rapporten på uppdrag av e-hälsokomittéen: När vården blir IT .

_________________________________________________________

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063