23948sdkhjf

Lyckliga vinnare av MedTech Award

För första gången delades utmärkelsen MedTech Award ut. Kategorierna Patientmakt, Hälsoekonomi, CSR och Innovation är ämnen och områden som engagerar och behöver lyftas fram. – Det är så roligt att det här uppmärksammas, tack alla som jobbat för detta, sa Sofia Ernestam, vinnare av MedTech Patientmakt Award.
Det blev en magisk kväll , denna historiska afton, när utmärkelsen MedTech Award delades ut för första gången.

Restaurangen på Armémuseet i Stockholm var full till sista stolen med 100 gäster. Ett litet jazzbandet tog emot besökarna och samtalen var snart igång. Om vård, innovationer och nya metoder och arbetssätt som gjort vården bättre. Erfarenheter delades och alla fick bli inspirerade. Precis som det var tänkt med MedTech Award .

MedTech Award är en utmärkelse som delas ut till vården för förmågan att införa innovationer i vardagen, för ändrade arbetssätt och metoder som är möjliga för andra att inspireras av. Utmärkelsen delas ut av tidningen MedTech Magazine.

Middagen inleddes med ett inspirationstal av Agneta Carlsson , statsekreterare på Socialdepartementet.

– Vi måste våga ändra oss och göra på nya sätt för att klara vården, det är därför det är så bra att ha sådana här forum för att lyfta upp nya tankesätt, sa statssekretaren.

Därefter fick jurymedlemmarna berätta om kategorierna och sprätta kuvertet som avslöjade vinnaren när motiveringen lästes upp.

Årets MedTech Innovation Award går till Väddö Vårdcentral, TioHundra

Juryns motivering:

Utifrån personalens önskemål om att förbättra patientsäkerheten genom att ha all medicinsk information lättillgänglig nära patienten, påbörjades resan att hitta en lösning på problemet.

Genom stöd från beslutsfattare och samarbete med företag fann man en innovativ teknisk lösning för att använda journalen vid patientbesök i hemmet. Lösningen har sedan förankrats i organisationen. Född var den rörliga vårdcentralen, med en synbarligen enkel lösning för kommunikation, som borgar för säker vård och trygghet - för alla.

Juryn för Innovation består av: Anna Lefevre Skjöldebrand, vd Swedish MedTech, Johanna Adami , avdelningschef Hälsa Vinnova, Filippa Nyberg , vd Läkaresällskapet och Lars Carlsson , inköpsansvarig och medicinteknisk chef NKS

Årets MedTech Patientmakt Award går till Ontilederna.nu och Patientens egen provhantering

Juryns motivering:

Patienten lever med sin sjukdom, känner den mer än någon annan. Men för att kunna ha ett jämbördigt samtal med sin läkare, utifrån verkliga värden och provsvar, måste patienten ha tillgång till datan.

Här har akademiker, med en stor förståelse för den kroniska patientens verklighet, utvecklat verktyg tillsammans med vårdkonsumenterna. När verktyget sedan blir tillgängligt på befintliga, välanvända, plattformar. Då får den här patientgruppen verklig makt.

Juryn för Patientmakt består av: Johan Assarsson , vd Inera och regeringens patientmaktutredare, Daniel Forslund , fp, innovationslandstingsråd, Emma Spak , ordförande Sverige yngre läkare, Sylf och Sara Riggare , forskare på KI och patient.

Årets Hälsoekonomi Award går till Koncerninköp Region Skåne.

Juryns motivering:

Med ett annorlunda grepp har de motarbetat prispressen och sätter istället kravet på kvalitet högst. Kvalitetsmålet byggs sedan in i upphandlingen långsiktigt med ytterligare öppningar för innovation.

För en människa med ett sår som inte läker är priset för högt, vad det än är. För en vårdgivare som behandlar utan effekt likaså.

När kvalitet och totalekonomi byggs in, blir priset det rätta.

Juryn för Hälsoekonomi består av: Anders Lönnberg , Samordnare Life Science
Jörgen Nordenström,
professor, KI och författare till boken Värdebaserad vård och Hans Winberg, Handelshögskolan och Leading Health Care

Årets MedTech CSR Award går till Etac och Jimmy Dahlstens fond

Juryn motivering:

Vårt samhälle har en allt mer åldrad befolkning där fler och fler blir beroende av hälso- och sjukvårdens insatser. Kostnaderna ökar och för kraven på innovativa lösningar är större än någonsin.

Under fem års tid har entreprenörer, vars idéer syftar till att ge människor med

begränsad rörlighet ett så fritt och självständigt liv som möjligt, tilldelats medel för att kunna utveckla sina visioner.

Juryn för CSR består av : Maria Helling, Swecare och Sofia Widén, ACCESS Health International.

Reglerna för MedTech Award är att alla får nominera, sig själva, sina kunder eller forskningsprojekt som är på väg ut i vården. Juryn bedömmer sedan projekten utifrån att det ska vara arbetssätt eller metoder som andra kan inspireras av, inom andra kliniker eller verksamheter. Läs mer på medtechaward.se

Konferencier under kvällen var undertecknad, chefredaktör för MedTech Magazine Hanna Brodda.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095