23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

För och nackdelar med olika metoder för att måla tavlor

Det finns många olika metoder och sätt som man kan använda sig av när man jobbar med målningar. Här kan du läsa mer om oljefärg, akvarell och akryl.

I det här inlägget så går vi igenom 3 olika metoder för att måla tavlor, samt fördelar och nackdelar med varje metod. Metoderna som vi går igenom är oljefärg, akvarellfärg och akrylfärg.

Oljemålningar
Det är ingen slump att vi säljer just handmålade oljemålningar här på Mynewart. Oljemålningar har en mystik och elegans som bidragit till den här metodens popularitet bland konstnäder och målare. Oljefärg är egentligen pigment som är blandat med olja, t.ex. Vallmoolja eller rå linolja.

När man målar med oljefärger så är det viktigt att man har en stail grund som man ska måla på som en preparerad målarduk.

Fördelen med just oljefärg är att den kan skapa så många olika dimensioner och ger bilden ett djup då man kan måla på olika lager och låta vissa partier stå ut från andra. Målningar med oljefärg kan dock ta lång tid på sig att torka, men det är något som konstnärer kan se både som en fördel eller nackdel med den här typen av färg.

Akvarellfärg
Akvarell påminner om vattenfärg men med mycket finare pigment. Det är tack vare akvarellens pigment som gör att man se skillnad på en akvarellmålning och en annan vanlig målning som är gjord med vattenfärg på t.ex. Dagis.

Fördelen med Akvarellfärg är att den snabbt torkar, är lätt att blanda och kan med fördel användas för att skapa mjuka övergångar eller effekter på en tavla. Dessutom är det lätt att komma igång.

En av nackdelarna med akvarell är att det är svårare att få till detaljer. Dessutom måste målningen hållas torr när den är färdig, för annars så aktiveras akvarellfärgerna igen. Till skillnad från t.ex. Oljefärg så är det svårt att jobba med flera lager när man målar med akvarellfärger. Dessutom kan färgerna förändras något efter att målningen torkat.

Akrylfärg
Vissa säger att akrylfärg påminner om oljefärg, men att den har som fördel att den torkar snabbare. Akryl är bra för nybörjare och lätt att jobba med. Skulle man göra misstag så är det enkelt att korrigera dem då man kan måla över med en annan färg. Dessutom kan man när man målar med akrylfärg förändra färgens yta och konsistens genom att blanda in andra material som t.ex. glas eller sand.Skulle akrylfärgen bli för tjock så går det också bra att blanda ut den med t.ex. vatten.

En nackdel är att akrylfärg torkar väldigt snabbt, vilket gör att det blir mer bråttom när du väl börjat måla då du har mindre tid på dig att jobba med målningen än du skulle haft om du hade jobbat med t.ex. Oljefärg. Dessutom så är det svårt att tvätta bort akrylfärg när det väl torkat.

Sammanfattning
I det här inlägget så har vi gått igenom 3 olika sätt man kan måla tavlor på. Varje metod har förstås sina för- och nackdelar, men det är ingen slump att vi har valt att sälja just handmålade oljemålningar på Mynewart.se. Inget går upp mot att ha en vacker oljemålning i t.ex. Vardagsrummet eller sovrummet i ditt hem. Dessutom finns det så många olika sorters oljemålningar att välja mellan som t.ex. Stora tavlor, abstrakta tavlor eller grupptavlor (om du har en längre tavelvägg i exempelvis hallen).

Sänd till en kollega

0.08