23948sdkhjf

Forskare startar företag med metod för datadriven mikroskopi

Forskare vid Lunds universitet har utvecklat en mjukvarumetod för mikroskop som ska göra det lättare att hitta och avbilda levande biologiskt material som exempelvis celler. Nu startar de företag.

Vid Lunds universitet har forskare tagit fram en mjukvarumetod för datadriven mikroskopi för att veta hur man ska rikta mikroskopet för att till exempel avbilda ett infektionsögonblick eller cellmigration.

– Först genomförs en lågupplöst grovskanning över det prov vi vill avbilda, som samlar in datapunkter om provet och ger en snabb överblick. Algoritmer vi utvecklat räknar sedan ut exakt var det motoriserade mikroskopet ska zooma in för att fånga det vi är intresserade av. Eller upptäcka det som man kanske inte förväntat sig se i provet som studeras, säger Pontus Nordenfelt, forskare inom infektionsmedicin vid Lunds universitet i ett pressmeddelande.

Han är en av forskarna bakom den nya metoden. Forskningen publicerades nyligen i Cell Reports Methods. För att vidareutveckla metoden har de nu startat företaget Cytely.

Forskarna tror att metoden kan vara användbar för de som till exempel studerar hur celler förflyttar sig eller vid studier av immunförsvaret. Förutom att spara tid så menar de att metoden även medför att man kan avbilda rätt saker på ett reproducerbart sätt.

– Vanligen är det människor som själva avgör vad som är rätt interaktion att fånga och vad som är tillräckligt bra data. Men faktum är att vi inte är så duktiga på att avgöra detta. Med datadriven smart mikroskopi kan du från data beskriva exakt vad du vill samla in och ta bort den mänskliga faktorn från själva insamlingsprocessen, säger Oscar André, doktorand vid Lunds universitet och försteförfattare till artikeln i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Metallskruv som absorberas av kroppen får USA-godkännande
Bibb får USA-godkännande
Personuppgifter kan ha läckt ut vid cyberattack mot trygghetslarm
Nordiske Medier lanserar utbildningar
Rapport: Så kan medtechbolag bli gröna – och spara pengar
Andra Nordiska Medier
Rent
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.078