23948sdkhjf

Karolinska bäst i Europa enligt ny rankning

Den amerikanska tidskriften Newsweek rankar varje år världens bästa sjukhus. 2023 finns Karolinska Universitetssjukhuset på sjätte plats.

Det är för femte året i rad som de bästa sjukhusen i världen listas av Newsweek tillsammans med databasföretaget Statista. Totalt har 2 300 sjukhus i 28 länder rankats, varav 250 kvalat in på listan.  Efter fyra amerikanska och ett kanadensiskt sjukhus, hamnar Karolinska Universitetssjukhuset på plats 6, och är därmed även det högst rankade sjukhuset i Europa. 

Något som enligt Björn Zoëga, sjukhusdirektör, innebär är ett stort erkännande för såväl Karolinskas medarbetare som svensk sjukvård. 

– Vi vet att vi tillhör de bästa i världen och genom Newsweeks ranking får världen också veta det. Efter att ha bekämpat pandemin har vi fortsatt med att korta köer och väntetider, förbättra vår kvalitet ytterligare och att utveckla nya behandlingsmetoder, säger Björn Zoëga i ett pressmeddelande.

Listan baseras bland annat på rekommendationer av verksamma inom sektorn, 80 000 experter i form av läkare och chefer, har tillfrågats. Listan tar även hänsyn till patientenkäter, väntetider och patientsäkerhet, samt hur livskvaliteten påverkats efter att patienten fått vård. Karolinska har de senaste tre åren hamnat på plats tio, sju och åtta.

Längre ner på listan för 2023 har även svenska Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg kvalat in på plats 84, följt av Akademiska sjukhuset i Uppsala på plats 85.

Tio-i-topp enligt Newsweek

1. Mayo Clinic - Rochester – USA

2. Cleveland Clinic – USA

3. Massachusetts General Hospital – USA

4. The Johns Hopkins Hospital – USA

5. Toronto General - University Health Network – Kanada

6. Karolinska Universitetssjukhuset – Sverige

7. Charité - Universitätsmedizin Berlin – Tyskland

8. AP-HP - Hôpital Universitaire Pitié Salpêtrière – Frankrike

9. Singapore General Hospital – Singapore

10. UCLA Health - Ronald Reagan Medical Center – USA

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079