23948sdkhjf

Forskare varnar: Smartklockan kan påverka pacemakern

Vissa bärbara elektroniska prylar som mäter funktioner i kroppen riskerar att störa pacemakers och andra implanterade elektroniska hjärtapparater, varnar amerikanska forskare.

I en studie, som publicerats i tidskriften Heart Rhythm, utvärderade forskarna säkerheten hos ett antal smarta vågar, smarta klockor och smarta ringar som använder så kallad bioimpedansteknik.

Bioimpedans är en metod för mätning av det elektriska motståndet i kroppens vävnader. Den utförs genom att en svag, elektrisk signal skickas genom kroppen för att analysera faktorer som exempelvis skelettmassa, fettmassa, vätskefördelning och andningsfrekvens.

Forskarna undersökte hur hjärtsviktspacemakers (CRT) från tre ledande tillverkare påverkades av strömimpulserna – och resultaten gav anledning till oro.

– Bioimpedansavkänning genererade en elektrisk störning som översteg FDA:s riktlinjer och störde den korrekta funktionen, säger studiens ledare Benjamin Sanchez Terrones från Department of Electrical and Computer Engineering, University of Utah i Salt Lake City, i en artikel i Eurekalert.

Enligt forskarna kan de elektriska impulserna resultera i tillfälliga avbrott i pacemakerns funktion eller onödiga elektriska stötar i hjärtat, även om någon klar och tydlig hälsorisk inte kunde konstateras.

Redan i dag varnas bärare av pacemakers för att utsätta apparaten för nära kontakt med elektronik som orsakar magnetfält – exempelvis avråds ofta från att bära mobiltelefonen i bröstfickan. Men det dyker ständigt upp nya elektroniska prylar, och fortsatta studier kring säkerheten behövs, enligt forskarna.

– Undersökningar i samarbete mellan forskare och industrin skulle vara till hjälp för att hålla patienterna säkra, säger Sanchez Terrones.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Metallskruv som absorberas av kroppen får USA-godkännande
Bibb får USA-godkännande
Personuppgifter kan ha läckt ut vid cyberattack mot trygghetslarm
Nordiske Medier lanserar utbildningar
Rapport: Så kan medtechbolag bli gröna – och spara pengar
Andra Nordiska Medier
Rent
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.078