23948sdkhjf

Forskare skapade elektronik med biologi i ny studie

Forskare i Sverige har med hjälp av enzymer som byggstenar lyckats odla elektroder i levande vävnad hos bland annat zebrafiskar. Nu hoppas de att detta kan leda till nya tankesätt kring biologi och elektronik.

– I flera decennier har vi försökt skapa elektronik som härmar biologin. Nu låter vi i stället biologin skapa elektroniken för oss, säger Magnus Berggren, professor vid Laboratoriet för organisk elektronik, LOE, vid Linköpings universitet i ett pressmeddelande.

Forskarna har i en ny studie utvecklat en metod för att skapa mjuka elektroniska material fria från substrat i levande vävnad. Med hjälp av att injicera en trögflytande gel, innehållande enzymer, kunde forskarna odla elektroder i vävnad hos zebrafiskar och blodiglar. Aktiveringen av gelen skedde av kroppens egna molekyler.

– Kontakten med kroppens egna ämnen förändrar strukturen i gelen och gör den elektriskt ledande, vilket den inte är innan den injiceras. Beroende på vilken vävnad det handlar om kan vi också justera sammansättningen av gelen så att den elektriska processen kommer i gång, säger Xenofon Strakosas, forskare vid LOE och Lunds universitet samt en av huvudförfattarna till studien i pressmeddelandet.

Studien utfördes av forskare från Linköpings, Lunds och Göteborgs universitet och visar på möjligheterna att i framtiden starta elektroniska processer i kroppen enbart med en trögflytande gel istället för att operera in ett fysiskt föremål menar forskarna.

– Våra resultatet öppnar helt nya sätt att tänka kring biologi och elektronik. Det återstår en rad problem som vi inte har löst, men studien är en bra startpunkt för framtida forskning, säger Hanne Biesmans, doktorand vid LOE och en av huvudförfattarna i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094