23948sdkhjf

Studie: 20 minuter motion kan minska risken för ett flertal sjukdomar

En ökad dos motion kan kopplas till lägre risk för ett brett spektrum av sjukdomar, enligt en ny studie.

Det är väl belagt att hög fysisk aktivitet är förknippat med minskad risk för exempelvis cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Men sambandet med många andra vanliga sjukdomstillstånd är inte lika grundligt kartlagt.

Nu har amerikanska forskare undersökt saken med hjälp av UK Biobank och data för 81 717 personer mellan 42 och 78 år, vars rörelser mättes med accelerometer. Deras slutsats är att höga aktivitetsnivåer kan kopplas till lägre risk för sjukhusinläggning i nio olika sjukdomar.

Starkast var kopplingen till minskad risk för sjukdomar i gallblåsan, urinvägsinfektion och diabetes. Men ett samband noterades också mellan fysisk aktivitet och minskad risk för venös tromboembolism, lunginflammation, blodpropp i hjärnan, anemi på grund av järnbrist, divertikulos och kolonpolyper.

”Att ersätta 20 minuter per dag av stillasittande tid med 20 minuter per dag med måttliga till kraftiga fysiska aktiviteter var associerat med betydande minskningar i risk över ett brett spektrum av tillstånd, och vi uppskattar att det skulle ge mellan 3,8 och till 23,0 procent mindre sjukhusvistelser för vissa tillstånd”, skriver forskarna.

Forskarna hittade även ett samband mellan hög fysisk aktivitet och en ökad risk för ett antal sjukdomstillstånd, nämligen karpaltunnelsyndrom, artros och ljumskbråck.

Studien "Association of Accelerometer-Measured Physical Activity Level With Risks of Hospitalization for 25 Common Health Conditions in UK Adults" är publicerad i Jama Network Open.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063