23948sdkhjf

Ny samordningsfunktion får tummen upp av arbets- och fysioterapeuter

Fysioterapeuterna och Sveriges Arbetsterapeuter är positiva till att införa en ny funktion, Chief Rehabilitation Officer (CRO), som kan samla och samordna myndigheternas arbete inom rehabilitering, habilitering och hjälpmedel nationellt och internationellt. Det uttrycker organisationerna i ett gemensamt uttalande.

Möjligheten att införa den nya funktionen diskuteras i en rapport som nyligen presenterades av Socialstyrelsen.

Rollen skulle kunna innebära att på myndighetsnivå företräda områden och professioner inom hälso- och sjukvården som inte tillhör läkare eller sjuksköterskor, som exempelvis fysioterapeuter och arbetsterapeuter, men även professioner inom biomedicin, ortopedteknik eller farmaceuter och audionomer.

"Inrättandet av en CRO skulle visa att Sverige tar frågan om rehabilitering på allvar", skriver de bägge organisationerna.

I sin rapport kommer Socialstyrelsen fram till att det behövs ett förstärkt nationellt stöd inom områdena rehabilitering, habilitering och hjälpmedel, men att det inte är lämpligt att ta fram en riktlinje för områdena gemensamt, eftersom de har "olika målgrupper, kontext, utmaningar och behov" och därför behöver behandlas var för sig.

Däremot behöver rehabilitering och habilitering lyftas och införlivas tydligare i befintliga nationella riktlinjer, vilka också behöver implementeras i regioner och kommuner, anser Socialstyrelsen.

– Vi ser särskilt positivt på att Socialstyrelsen slår fast att hjälpmedel är en åtgärd inom habilitering och rehabilitering, vilket medför att insatser som omfattar hjälpmedelsförskrivning integreras på alla vårdnivåer och inom både regional och kommunal hälso- och sjukvård, säger Ida Kåhlin, förbundsordförande för Sveriges Arbetsterapeuter, i en kommentar.

Artikeln är en del av vårt tema om Fokus Hjälpmedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.313