23948sdkhjf

Business Sweden: Därför ska svenska medtech-bolag satsa på Indonesien

Hallå där...

...Erik Odar, handelssekreterare på Business Sweden, som på fredagen håller ett möte med svenska life science-företag om möjligheterna att etablera sig i världens befolkningsmässigt fjärde största land: Indonesien.

Varför ska svenska life science- och medtech-bolag intressera sig för Indonesien, och varför just nu?

– Healthcare är ett av fyra fält där Indonesien har en uttalad vilja att samarbeta med Sverige och svenska företag. Sjukvårdssystem är eftersatt i dag, och utrustningen är ofta undermålig. Men det finns en medvetenhet om det och en politisk vilja att modernisera. Vi räknar med resurserna som satsas på hälsoområdet kommer att öka med sju procent per år framöver. Det är en marknad som kommer att booma.

Vilka specifika områden är mest intressanta för svenska företag?

– Jag ser tre sådana områden. En är nya sjukhus – man har för avsikt att dubbla antalet sjukhusbäddar under de kommande åren. Så alla företag som har lösningar gentemot sjukhus har en oerhört stor och växande marknad här.

– Den andra är digital hälsa. Indonesiens befolkning på 270 miljoner är utspridd på 100 000 öar, och i princip alla har mobiler. Det finns en jättepotential i att introducera digitala lösningar och plattformar, och även system för digitala journaler och liknande.

– Den tredje är medicinsk utrustning i sig. Allt som är lite mer tekniskt avancerat importeras idag, och när den marknaden växer öppnas stora möjligheter.

Vad bör företagen tänka på vid en etablering i Indonesien?

– Det är viktigt att göra hemläxan först. Indonesien är ett jättestort, utspritt land, och man behöver veta var kunderna finns, hur man ska bearbeta marknaden och vad som gäller regulatoriskt.

–Ett annat generellt råd: lokal närvaro är viktig i Indonesien. Man bör vara beredd på att antingen ha folk på plats eller att resa dit regelbundet. Det är en relationsstyrd nätverksekonomi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079