23948sdkhjf

”Nanokikare” ska avslöja cellens inre

Med hjälp av Nanosims, en analysmetod baserad på masspektrometri, uppger forskare från Chalmers att de nu kan visa var i mänskliga celler ett läkemedel hamnar.

- ­Vi kan se peptider och oligonukleotider i en cell, utan att vi påverkar cellen, säger Per Malmberg senior forskare på institutionen för kemi och kemiteknik på Chalmers, i ett pressmeddelande.

Metoden, som hittills endast provats på enskilda celler, beskrivs som en snabbare och mer exakt analysmetod än tidigare.

-- Vi kan få ett svar på nanonivå inom fyra veckor, men det finns goda möjligheter att minska tiden ytterligare, säger Per Malmberg i pressmeddelandet.

Forskare på Chalmers och Göteborgs universitet har tillsammans med Astra Zeneca och Cameca, arbetat med projektet sedan 2015. Nanosims är en utveckling av MSI-SIMS-teknologin, som kan visa molekylers placering i celler eller vävnader. Framöver bedömer man att metoden även kommer att kunna användas på mänskliga vävnader och därmed öka kunskapen om olika sjukdomar och deras behandling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063